Какво по-точно искат от властта големите животновъди?

КОМЕНТАР НА АГРО ПЛОВДИВ

Некомпетентно министерство, разочароващ министър, излъгани животновъди, препълнени кланици … Това, придружено с повече прилагателни, много патос и заплахи, беше визитката на вчерашната пресконференция на животновъдни организации.

Не беше някак си навременна тази пресконференция.

Или пък беше?

Не беше навременна, защото като че ли основното, което искаха 100-те животновъди, както ги групира г-н Зоров, бе да отпадне таванът на плащане по държавната помощ заради войната.

Ама той таванът вече е тръгнал да пада! Това се знае, съобщи се и тази седмица от министерството.

Таванът от 250 000 евро, който МЗХ току го пише, че ще бъде увеличен, току казва, че ще отпадне (а то има разлика, нали?), остави по-големите животновъди и растениевъди без подпомагане тази година. И това е защото досегашният таван по украинската помощ не е година за година, а е за общо за 2022 и 2023 г. Така малко над 100 стопани са получили 250 000 евро още минала година и тази година за тях няма пари.

За да отпадне този таван обаче е необходимо след Урсула фон дер Лайен и Януш Войчеховски, и Колежът на комисарите да каже „да“. А когато това се случи, по думите на аграрното министерство вече има заделени към 44 милиона лева, които ще се разпределят към по-големите стопанства.

Така че за какво колене на животни в събота и неделя става дума? Нали големите са големи, защото има също така пасища и ливади, някои от тях – мандри, повечето си отглеждат сами фуража, взимат подпомагане за хуманно отношение към животните, получават сигурно и зелени плащания по ПРСР и по новите интервенции. Никой не оспорва, че им е тежко. Но със сигурност е по-тежко на по-малките, които не са си диверсифицирали риска. Тоест няма какво да ги спаси, ако основната им дейност пропадне. Не са си създали друга база, в която да се оттеглят, докато премине бурята.

От друга страна големите искат да си останат големи и за това са готови да се бият с всички средства. Интересът на малките обаче няма кой да защити, освен политиците, защото те си нямат организация.

Възможно е пък пресконференцията да е проведена съвсем навреме, ако целта е да отпадне модулираната ставка.

Модулирана ставка при обвързаното подпомагане за животни е имало при почти всички земеделски министри. И винаги големите животновъди са се съпротивлявали срещу нея.

Тази ставка при кравите е по-висока за първите 150 животни и по-ниска за всички над 150.

Големите животновъди обаче казват, че всяка крава си иска своето независимо дали е в първите 150 или в следващите 1500 крави.

Дотук големите ферми спечелиха Комитета по наблюдение, който каза да отпаднат различните ставки и да остане една. Аграрният министър е на същото мнение. Да, обаче депутатите от земеделската комисия се обявиха против това. И министър Вътев трябва да се съобрази с мнението на законодателите.

На пресконференцията вчера животновъдите нарекоха депутатите „политици“, влагайки силна неприязън към тази обществена категория. И заявиха, че отпадането на модулираните ставки е едно от исканията им и съответно е условие, за да няма протест и клане на животни.

Животновъдите нападнаха вчера не само депутатите, но и министър Кирил Вътев, който защитаваше исканията им при представяне на промените в Стратегическия план в парламента. Сигурно са си казали: Дайте да го наругаем този министър, да го обидим, да го засрамим пред правителството и партиите на власт, че не се справя, щом се е стигнало до протести в деня на изборите. Абе дайте да го хакнем по-силно, че да ни даде това, което искаме. Най-добре ще е директно да му поискаме оставката!“

Поискаха я. Не всички, а тези, които по други поводи и на други земеделски министри също са искали оставката. Много лесно го изговарят, защото са си революционери по дух: Да свалим властта, пък да става каквото ще!

Доста далече отидоха вчера представителите на животновъдните организации. Но бяха само 5-тима.

Не дойде никой от най-голямата организация в животновъдството НОКА. Нямаше представител и на месодайните асоциации, нищо че темата беше за българското мляко. Поне 20 са организациите в говедовъдството и овцевъдството, а повечето отсъстваха.

Винаги има за какво да се протестира и какво да се поиска. Винаги! Но когато времето за изразяване на недоволството е точно в седмицата, в края на която ще се проведат избори, това просто няма как да не се свърже с политиката. Няма как, защото иначе представителите на организациите щяха да изберат дата за пресконференцията от предишната седмица или седмицата след балотажите. За да е съвсем ясно, те дори казаха, че в деня на изборите ще протестират. И не само ще протестират, но ще колят и животни по шосетата. Наистина ли?

Leave a Comment