Украински олигарх – птицевъд и земеделец с 4 млн. дка, опустошава европейските производители

Агрохранителният холдинг MHP от Украйна получи 250 млн. долара заем от американска финансова компания, „за да се гарантира изхранването на семействата“ във воюващата страна

Агрохранителният холдинг MHP получи заем от 250 млн. USD от американската Международна финансова корпорация за развитие (DFC). Американската корпорация официално обяви този факт, като се похвали, че помага на украинската компания. Никой не споменава факта, че всъщност това е компания, регистрирана в Кипър, но собственост само на украински олигарх, който произвежда птици и яйца в Украйна и отглежда култури върху над 400 000 ха земя, пише полското издание farmer.pl.

Никой не споменава, че холдингът вече е натрупал състояние от безмитен внос на птиче месо в ЕС и че MHP измества родните производители от европейския пазар. Как могат полските производители на птици – лишени от подкрепа – да се конкурират при тези условия с глобален магнат, който построи птицеферми в Украйна, пита авторът Гжегож Томчик.

Заем за изхранване или за печалба?

Според Международната финансова корпорация за развитие на САЩ (DFC) заемът, предоставен на земеделския холдинг MHP в размер на 250 милиона щатски долара, е да осигури на компанията средства за рефинансиране на дълга на компанията, както и капитал за инвестиции, които ще се увеличат производствените и експортните възможности на компанията. Инвестициите включват модернизацията на съоръженията, включително осигуряване на аварийно захранване, увеличаване на капацитета за съхранение и развитие на логистиката и сухопътния транспорт. Преведените средства са предназначени и за покриване на загубите на холдинга в резултат на военни действия.

„Като част от по-широките усилия на DFC за подкрепа на украинския частен сектор, DFC мобилизира финансиране за подкрепа на веригата за доставки на селскостопански продукти в Украйна, за да гарантира, че хората в Украйна могат да изхранват себе си и своите семейства.“ – пише в информацията, публикувана от американската корпорация. MHP обаче произвежда основно за износ и е глобална компания.

Дори преди отварянето на границите на ЕС за внос от Украйна, полските птицевъди трябваше да се конкурират ожесточено на европейския пазар с MHP, който, когато произвеждаше домашни птици в Украйна, не трябваше да спазва строги разпоредби за хуманно отношение и стандарти за качество. Компанията пое преработвателни предприятия в Нидерландия, където преработваше месо от украинските пилета. Като направи по-ниски производствени разходи и беше практически самодостатъчен по отношение на доставките на фуражи, той успя да изпревари цените на конкуренцията от ЕС.

След като домашните птици от MHP бяха разрешени безмитно, всички в полската птицевъдна индустрия попитаха високо как премахването на вносните мита по отношение на кипърската компания ще подпомогне борбата на Украйна? Този въпрос все още остава без отговор.

Копа и Коджека се питат, ЕК – не

Европейската комисия изглежда също не забелязва как вносът на птиче месо и яйца от Украйна има разрушително въздействие върху производителите в ЕС. Тази тема наскоро беше обсъдена в работната група на Copa-Cogeca за яйца и домашни птици.

Представените там данни показват, че от януари до август т.г. вносът на птиче месо от Украйна в ЕС възлиза на 167 988 тона, което се увеличава със 72% спрямо същия период на миналата година. Спрямо същия период на 2021г. – преди премахването на митата на ЕС – вносът на птиче месо от Украйна се е увеличил с цели 337 процента! От своя страна вносът на украински яйца се е увеличил със 140% на годишна база, а спрямо 2021г. – с цели 755 процента! В тази ситуация полските и испанските пилета и яйца вече не се предлагат в гастрономията, а постепенно и по рафтовете на магазините в ЕС.

Членовете на Copa и Cogeca подкрепиха въвеждането на прагове за внос, които биха задействали автоматичното задействане на защитни мерки. Беше предложено, ако вносът през дадено тримесечие надвиши средното тримесечие от 2022 г., по-нататъшният внос ще бъде спрян и ще бъде разрешен само контролиран транзит извън ЕС.

Засега обаче тези искания остават на хартия. И никой в ​​Брюксел или Вашингтон не се замисли да подкрепи европейските производители на птици и яйца в борбата с неравностойната конкуренция с производителите от Украйна…

Leave a Comment