К. Вътев: ДФ „Земеделие“ е като картечница за милиони! Тези, които искат да протестират, са загубили чувството си за мярка

„Много неприятен случай“ и „петно“ за академията нарече земеделският министър обвинението срещу председателя на ССА проф. Мартин Банов

„Нека (животновъдите) излязат да протестират“, каза земеделският министър Кирил Вътев тази сутрин. Но „има правила в този живот“.

Министър Вътев категорично отрече в интервю пред бТВ, че тези, които се канят да протестират, са големи производители. Според него големите имат добра пазарна реализация и не им е до протести.

Една от причините за недоволството, обявена на пресконференция тази седмица от 5 животновъдни организации, бе, че министерството не спазва решение, записано в меморандума от протеста през септември, да отпадне таванът на държавната помощ заради войната в Украйна.

„Разрешението трябва да дойде от Европейската комисия,

чакаме го всеки момент. Дори и днес като се прибера на работа, може вече да е дошло“, каза земеделският министър.

Той поясни, че от 20 септември досега ДФ „Земеделие“ е разпределил към фермерите над 500 милиона лева. „ДФ „Земеделие“ е като картечница за милиони“, сравни Вътев.

Таванът на украинската помощ е 250 000 евро. Когато той падне с решение на ЕК, ще изплатим допълнително подпомагане на 92-ма земеделски производители, които имат право на това, уточни Вътев. Той допълни, че доплащане ще има и за тези, които няма да протестират и досега не са поискали още пари.

Министърът бе сигурен, че парите за това доплащане са заделени, но ако тминистерството започне да ги раздава преди одобрението на Брюксел, страната ни ще влезе в наказателна процедура.

На въпрос дали наистина

вносът на мляко, в това число и сухо, представлява 50% от цялото мляко за преработка,

министърът каза, че за съжаление в България много трудно можем да се доверим на каквито и да е данни. Кирил Вътев се съгласи, че е възможно вносът да е 50%, но каза, че има сив сектор, който е поне 30% според направените анализи.

Министърът обори и сметките на животновъдите от пресконференцията относно разходите и приходите. Той каза, че тези сметки зависят от млекодобива от едно животно. Колкото е по-висок той, толкова по-ниска е себестойността на суровото мляко. Кирил Вътев даде пример с ферма от с. Корден, при която годишният менокадой от една крава е 9 до 15 тона.

Аграрният шеф обяви в ефира, че оттук нататък, когато БАБХ прави проверки на животновъдни обекти, те ще са едновременни за всички ферми от една община.

„Така няма през нощта да се прехвърлят животни от едно стопанство в друго“,

поясни той. Виртуалните животни, за които държавата плаща подпомагане от нашите данъци, са около 30% по думите му.

По отношение на огромните количества внос на слънчоглед от Румъния, който най-вероятно е украински, земеделският министър Кирил Вътев каза, че вероятно е така, но не можем да го докажем.

„Слънчогледът на нашите зърнопроизводители е с много висока себестойност, а Украйна ни прави дъмпинг.“

Въпреки, че не е член на ЕС, Украйна се ползва с достатъчно привилегии след началото на войната. Това, че не спазва изискванията, които европейските производители прилагат, не е толкова важно, тъй като дори когато на украинските земеделци им се наложи да работят според правилата на ЕС, те пак ще бъдат мощен пазарен фактор заради плодородната земя и структурата на земеделието там.

„Нашите земеделци при всички случаи са на загуба, защото тазгодишната реколта от слънчоглед е с рекордно висока себестойност, а пазарните цени на стоката са ниски“, потвърди министърът.

По повод

задържането на председателя на селскостопанска академия проф. Мартин Банов

(и заместник-директора на института „Пушкаров“ Венета Кръстева) Кирил Вътев заяви, че това е „много неприятен случай, петно за науката и конкретно за академията“. (Вчера двамата бяха освободени под парична гаранция – б.р.)

Относно прилаганата схема, той каза, че двамата обвиняеми са променяли истинската категория на земеделската земя например от четвърта на седма и от пета на осма. Причината е, че инвеститорите във фотоволтаични паркове са плащали по-ниска такса за по-неплодородна земя.

„Не може върху такова национално богатство, каквато е плодородната земеделска земя, да градиш фотоволтаици“, възмути се министърът. Лично той се е притеснил, когато в началото при поемането на поста е видял колко много преписки за промяна на статута на земята чакат подписа му. И е отказал да ги подписва, „защото ми направи впечатление че е много масово“. Според министър Вътев и двамата обвиняеми също са били под натиск.

Leave a Comment