Аржентина ще изгражда хъб за свои стоки в България, а ние ще черпим опит в кооперирането

Аржентина ще предприеме стъпки за изграждането на хъб на свои продукти в България. Това съобщи днес извънредният и пълномощен посланик на Аржентина у нас Алфредо Нестор Атанасóф при среща със заместник-земеделския министър Александър Йоцев.

Дипломатът каза, че България има стратегическо географско положение и пряк достъп до пристанища и инфраструктура по море и по река Дунав, чрез които е свързана както със страните от Източна Европа, така и през Румъния на север. Това е основната аргументация за създаването на хъб у нас. Алфредо Нестор Атанасóф припомни, че Аржентина дълги години е била най-големият износител на метала мед за България.

Заедно с г-н Атанасóф в срещата в МЗХ участваха секретарят по земеделие на провинция Ла Риоха в Аржентина Ернесто Перес, както и представители на аржентинския бизнес

„Има голям потенциал за развитие на търговията, научното и практическо сътрудничество между България и Аржентина. Досега икономическият стокообмен с Аржентина не е бил голям, но има сериозен резерв за взаимен обмен на стоки и опит, предвид потребностите от пресни плодове и зеленчуци през всеки сезон поради променените хранителни навици на българския и европейския потребител и предвид на разминаването в сезоните в Северното и Южното полукълбо“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев.

„Латинска Америка има богат опит и традиции в земеделието и в кооперирането на фермерите, от който можем да почерпим добри примери. В момента подготвяме нормативни промени, свързани с организацията на доставките до пазара, като проучваме опита на различни страни и всяка добра идея, стига да е приложима, е ценна за нас“, допълни още заместник-министър Йоцев.

„Аржентина е световна сила в земеделието. 80% от плодовете, които се консумират в Северното полукълбо извън сезона, са от Аржентина, а Провинция Ла Риоха, която представлявам, се намира в Северозападна Аржентина и има близък излаз до пристанища както в страната, така и в съседно Чили. Така ние имаме висок експортен потенциал да предлагаме пресни плодове и зеленчуци в сезон, в който тук, в Европа, вие не ги произвеждате. Предвид на добрите климатични условия, имаме производство на богата гама от продукти – зърно, зехтин, олио, зеленчуци, плодове, ядки, месо“. Това увери от своя страна секретарят по земеделие на провинция Ла Риоха Ернесто Перес.

Производството в провинцията е с грижа за околната среда и е изцяло с енергия от възобновяеми източници, като на територията й са изградени 3 големи ветрогенератора, 4 соларни парка и се строи един по-мащабен хибриден ветросоларен парк. Секретарят по земеделие на провинция Ла Риоха посочи също, че там има силно развито кооперативно стопанство и предстои подписване на Меморандум за разбирателство между организации на кооперативи в двете страни.

Leave a Comment