ООН обяви слаба дефлация през октомври на световните цени на храните

На годишна база спадът е с почти 11%

Единствено млечните продукти започнаха да поскъпват

Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАОсъобщи  в петък, че основните глобални цени на храните са спаднали незначително през октомври с 0,5 процента спрямо предходния месец.

Източнофризийски овце

В същото време индексът на цените на млечните продукти започна да расте. През октомври 2023 г. средният индекс на цените на храните на ФАО , който проследява месечните колебания в световните цени на храните, беше 120,6 пункта, което е спад от 10,9 процента спрямо същия период на миналата година. 

В сравнение със септемврийското ниво индексът на цените на зърнените храни на ФАО се понижи с 1,0 процента. Световните цени на ориза се понижават с 2,0 на сто, което се дължи на като цяло пасивното търсене на внос в света, а световните цени на пшеницата – с 1,9 на сто поради голямото предлагане от Съединените американски щати, както и рязкото засилване на конкуренцията между износители. Котировките на фуражното зърно, напротив, леко се повишиха, главно на фона на нарастващите световни цени на царевицата в резултат на намаленото предлагане в Аржентина. 

Индексът на цените на растителните масла на ФАО падна с 0,7% от нивото си през септември. По-ниските глобални цени на палмовото масло, водени от сезонния ръст на производството, както и от слабото световно търсене на внос, компенсираха по-високите цени на соевото, слънчогледовото и рапичното масло. Световните цени на соевото масло се повишиха, водени от силното търсене от страна на производителите на биодизел. 

Индексът на цените на захарта на ФАО падна с 2,2 процента, но при настоящите нива все още е с 46,6 процента по-висок от същия период на миналата година. Спадът през октомври се дължи главно на по-високите производствени обеми в Бразилия, като опасенията относно очаквания недостиг на световно предлагане през следващия сезон поддържат цените ниски. 

Индексът на цените на месото на ФАО падна с 0,6 процента, тъй като световните цени на свинското месо се намалиха заради слабото търсене на внос, особено от някои страни от Източна Азия. Това бе компенсирано от скромното увеличение на цените на птиче, говеждо и агнешко месо. 

Обратно, индексът на цените на млечните продукти на ФАО след девет месеца непрекъснат спад се повиши с 2,2% през октомври. Цените на млякото на прах в световен мащаб се повишиха най-много, водени основно от скокове в търсенето на внос от краткосрочни и дългосрочни договори и несигурност относно въздействието на метеорологичните условия, свързани с Ел Ниньо, върху производството в страните от Океания. 

Leave a Comment