Не е за вярване: 39% от общинските кметове в област Пловдив са червени

Четирима от районите кметове в Пловдив са на ГЕРБ, двама – на ПП-ДБ

Преглед на крайните резултати от местния вот при 100% обработени бюлетини за област Пловдив показва, че червеното преобладава. Въпреки че в община Пловдив БСП не е допусната да продължи на втори тур нито в битката за общински кмет, нито за районен кмет, старата партия печели най-много общински кметове в областта.

На първия тур бяха избрани два кмета от БСП – на Садово и на община „Родопи“.

На втория тур избирателите са подкрепили червените кандидатури за общински кметове на Брезово – Калин Калапанков, Перущица – Николай Баков, Първомай – Николай Митков, Сопот – Станислав Стоенчев, и Хисаря – Ива Вълчева.

От посочените имена само Николай Митков е продължава мандата си.

Така от общо 18 общини в област Пловдив, 7 общински кмета са на БСП и местни леви коалиции с участието на партията – майка. Това прави почти 39% на базата на териториално-административните единици в областта.

На същата база ГЕРБ е №1 в 4 общини – Пловдив, Асеновград, Раковски и Куклен.

Новите-стари кметове от ГЕРБ са Христо Грудев – Асеновград, Павел Гуджеров – Раковски и Мария Белчева – Куклен. Големият нов кмет на община Пловдив е Костадин Димитров.

СДС печели изборите за общински кметове в Карлово, където продължава управлението на Емил Кабаиванов, и в Калояново, където Младен Кичев побеждава досегашния кмет Виктория Михайлова – кандидат на локална коалиция.

Димитър Иванов от „Обединени земеделци“ ще остане начело на община „Марица“. Кандидатът на БЗНС Георги Руменов, който бе кмет на община Съединение преди 8 години, се връща на бял кон, като печели изборите с преднина около 1,5% пред досегашния кмет от ГЕРБ Балкански.

Нов общински кмет, който е издигнат от местна коалиция, е Петър Неделев в община Стамболийски, който води с близо 20% пред досегашния кмет и областен координатор на ГЕРБ Георги Мараджиев.

Изборите за районни кметове в община Пловдив показаха отново преднина на ГЕРБ, който печели четири кметства. Начело на „Южен“ застава Атанас Кунчев – първенец на випуск 2016 г. в Аграрния университет. Георги Стаменов остава в „Централен“. Георги Гатев ще управлява район „Тракия“. Емил Русенов е районен кмет на „Източен“.

Коалицията ПП-ДБ има два районни кмета. Венцислава Любенова ще оглави „Северен“, а Тони Стойчева – „Западен“.

Leave a Comment