Почти е сигурно, че 2023-а ще се окаже най-екстремно топлата година в историята

Най-горещата година от последните 125 000 г. донесе преди всичко рекордно човешко страдание

Вече е „почти сигурно“, че 2023 г. – година на смъртоносни горещи вълни, наводнения и пожари – ще бъде най-топлата в историята, сочат нови данни.

Прогнозата следва изключително високи октомврийски температури, пише Би Би Си.

Рекорди

Средните глобални температури на въздуха са били с 0,4C по-високи от предишния връх през октомври 2019 г., според службата на ЕС за изменението на климата.

Движен от въглеродните емисии и метеорологичното явление Ел Ниньо, това беше петият пореден месец на рекордна топлина.

Екстремните глобални температури вероятно ще продължат през 2024 г., казват изследователите.

Това, че тази година ще бъде най-топлата, регистрирана някога, вече е почти неизбежно: малко вероятно е последните два месеца на 2023 г. да обърнат тенденцията.

Октомврийската температура се добавя към тазгодишния списък с падащи глобални топлинни рекорди.

Броят на дните, преминаващи политически значимия праг на затопляне от 1,5C, вече достигна нов връх, доста преди края на годината.

Юли беше толкова топъл, че може би е бил най-горещият месец от 120 000 години , докато средните септемврийски температури счупиха предишния рекорд с „поразителните“ плюс 0,5C.

Октомври не беше толкова необичайно горещ като септември, но все пак чупи рекорда за месеца с „изключителна“ разлика, според службата за изменение на климата „Коперник“.

Месецът беше с 1,7C по-топъл от средната стойност за прединдустриалната епоха – което означава в сравнение с периода преди хората да започнат да изгарят големи количества изкопаеми горива.

Топлината, наблюдавана през цялата година досега, означава, че 2023 г. е „почти сигурно“ да стане най-топлата година в света, изпреварвайки 2016 г.

Това е мнението на редица научни организации, включително Коперникус и американските групи NOAA и Berkeley Earth.

„Наистина не виждаме никакви признаци, че тазгодишната поредица от месеци с изключителни рекорди ще изчезне скоро“, каза Зеке Хаусфатер, климатолог в Berkeley Earth.

Рекордно човешко страдание

„Фактът, че виждаме тази рекордно гореща година, означава рекордно човешко страдание“, каза д-р Фридерике Ото от Кралския колеж в Лондон, коментирайки констатациите.

„В рамките на тази година екстремните горещи вълни и сушите, влошени силно от тези екстремни температури, причиниха хиляди смъртни случаи, хора загубиха прехраната си, бяха разселени и т.н. Това са записите, които имат значение.“

Заради СО2 и Ел Ниньо

Основният двигател на топлината са продължаващите емисии на въглероден диоксид, главно от изгарянето на изкопаеми горива. Тази година той се допълва от появата на Ел Ниньо – природно събитие, при което топлите води излизат на повърхността в източната част на Тихия океан и отделят допълнителна топлина в атмосферата.

Условията на Ел Ниньо се засилиха през последните месеци, но все още не са достигнали своя връх.

Учените не са сигурни дали настоящият Ел Ниньо е различен от другите през последните десетилетия. Някои са загрижени, че това може да доведе до по-голямо нагряване на повърхността на океана, отколкото по време на предишни събития като тези през 1997 г. и 2015 г.

Годината до момента е била с рекордните 1,43C по-топла от прединдустриалните нива според Коперник, като се очаква температурите да останат високи през следващите месеци.

Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата за изменение на климата Коперник, каза, че комбинация от данните на европейската служба и тези на ООН предполага, че 2023 г. може да е „по-топла от всичко, което планетата е виждала от 125 000 години“.

Това заключение се основава на наблюдения в метеорологични станции, сложни компютърни модели на климатичната система и записи на климата далеч назад във времето от ледени ядра и дървесни пръстени, например.

„Усещането за спешност от амбициозни действия в областта на климата, които ще бъдат включени в COP28, никога не е било по-високо“, каза д-р Бърджис.

Суша, наводнения, горещини

Температурите през октомври бяха много по-високи от средните в световен мащаб и различни части на света бяха изправени пред екстремни условия.

  • В Обединеното кралство температурите бяха с около 1C над средните, като южната част на Англия беше най-топла с 1,7C над нормата. Влажните условия също се запазиха и средните валежи бяха около 40% над средните.
  • В Италия температурите през октомври бяха с над 3C по-високи от нормалното, което също съвпадна със значителни наводнения в някои части на страната.
  • Сушата, свързана с Ел Ниньо, видя най-сухия октомври на Панамския канал от 1950 г. насам. Сухите условия продължават да оказват влияние върху операциите на този важен търговски път, насочвайки се към по-сухото време на годината.
  • Части от Близкия изток също бяха засегнати от суша, докато Източна Африка беше засегната от смъртоносни наводнения.
  • Високите температури по света продължиха и през ноември, като стотици топлинни рекорди вече бяха счупени този месец в Япония.
  • Междувременно Европа видя температури над 35C за първи път през ноември, с високи показания в няколко части на Гърция.
  • Тъй като тези температури се повишават, има опасения, че през следващите месеци може да последват нови екстремни събития.
  • Например части от Австралия вече са предупредени за „повишен риск“ от горски пожари.

Leave a Comment