Група организации се обединиха против отпадане на ограниченията за ГМО в Европейския съюз

Според проекта на регламент няма да има изискване в етикетите да се посочва, че продуктите са генно модифицирани

Коалиция „За да остане природа в България“, заедно с Асоциация „Биопродукти“, Асоциация на българските села, Обединен пчеларски съюз и Национален съюз на градинарите в България изпратиха отворено писмо до министър-председателя, министрите на земеделието и околната среда с искане българското правителство да не продкрепи премахването на регулациите, свързани със забраната за прилагане на генетично модифицирани растения. Това съобщи на сайта си коалицията „За да остане природа в България“.

Новата стилистика на Европейската комисия заменя пропитото с отрицание съкращение ГМО с „нови геномни техники“ (НГТ)

На 05.07.2023 Европейската комисия публикува законодателното си предложение за премахване на регулациите за новото поколение генетично модифицирани растения – нови ГМО или така наречените НГТ. Предложението премахва изискванията за етикетиране, проверките за безопасност и всякакъв вид процедури за отговорност за новите ГМО.

„Ако Комисията на ЕС постигне своето, потребителите, земеделските производители и преработвателите на храни вече няма да имат прозрачност дали растенията и храните, които отглеждат, купуват и консумират, съдържат нови ГМО или не“. Ужасяващо е да се види, че Комисията по същество казва, че рисковете от освобождаването на неизпитани нови ГМО в нашите полета и храна не се поемат от агробизнеса, а от потребителите, фермерите и природата.“ казва д-р Светла Николова от сдружение Агролинк.

Leave a Comment