Да сме заедно в климатичните бедствия, предложи в Гърция Кирил Вътев

18% от житницата на Гърция бяха наводнени, обясни пред земеделските министри на България, Кипър и Малта гръцкият им колега Авгенакис

Трябва заедно да противодействаме на последиците от климатичните промени. Те се ускоряват и проблемите, които възникват, не са локални. През септември имаше сериозни наводнения едновременно в България, Гърция, Турция и Испания, което ни показа, че трябва да сме заедно, както днес. Това каза пред гръцки медии министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който е на двудневно посещение в Гърция по покана на гръцкия министър на развитието на селските райони и храните Лефтерис Авгенакис.

„Само обединени можем да намираме по-бързи решения при такива тежки ситуации, каквато виждаме тук. И аз смятам, че това е силата на ЕС“, коментира министър Вътев. 

Той заедно с гръцкия си колега посетиха област Тесалия, където значителни площи бяха засегнати от циклона Янос през 2020 г. и циклона Даниел през септември т. г.

В делегацията участват и министърът на земеделието, развитието на селските райони и околната среда на Кипър Петрос Ксенофонтос и министърът на земеделието, рибарството и правата на животните на Малта Антон Рефало. Гръцкият министър информира колегите си за предприетите мерки за справяне с последствията от разрушителните наводнения.

Министрите посетиха езерото Карла, което е било пресушено в миналото, но в момента е възстановено с цел напояване и водоснабдяване, както и млекопреработвателно предприятие в Неа Лефки, пострадало от наводненията.

Тази година в Тесалия природното бедствие засегна близо милион хектара наводнена земя или три пъти повече в сравнение с 2020 г. Щетите за селското стопанство в периметъра на наводненията обхващат 18% от обработваемата земя. Област Тесалия е известна като житницата на Гърция. Заради наводнените площи вследствие на бурята Даниел бяха силно засегнати реколтите от памук, царевица, домати за индустриална преработка, зърнени култури и ябълки. Животновъдите също отбелязаха загуби на кози, овце, говеда, свине, птици и кошери и пчелни семейства, щети по съоръжения и оборудването на фермите.

Leave a Comment