От уважение към фермерите Италия забрани лабораторно произведеното месо

Италианските депутати гласуваха в подкрепа на закон, забраняващ производството, продажбата или вноса на култивирано месо или храна за животни, което дясното правителство нарича защита на италианската традиция и уважение към фермерите, съобщи Би Би Си.

Лабораторно създадено месо

Италия е първата страна в света, защитена от социалните и икономически рискове на синтетичните храни“, каза министърът на земеделието Франческо Лолобриджида.

Гласуването в парламента беше посрещнато с митинги за и против забраната.

В един момент избухна сбиване между фермери и някои депутати.

Въпреки избухването, парламентът подкрепи законопроекта със 159 гласа за и 53. Нарушаването на закона би означавало глоба до 60 000 евро (52 000 паунда).

Засега законът ще има малък ефект, тъй като култивираното месо досега е одобрено за човешка консумация само в Сингапур и САЩ.

Прочети още:

Израелска фирма показа 103 грама биопринтирана пържола

ЕС все още не е дал зелена светлина на нито едно лабораторно отглеждано месо, описвано като „нова храна“. Ако обаче се случи, новият закон на Италия може да бъде оспорен от Европейската комисия.

Новият закон е победа за министъра на земеделието на Италия, който преди година обеща да попречи на „синтетичните храни“ да достигнат до масите за хранене в Италия. Той похвали депутатите за подкрепата на новия закон, който дойде в отговор на петиция, организирана от лобистката група Coldiretti.

„Опазваме нашата храна, нашата система на хранене, като поддържаме връзката между храна, земя и човешки труд, на която сме се радвали от хилядолетия“, каза г-н Лолобриджида пред италианската телевизия.

„Трябва да защитим нашите работници, нашите земеделски предприемачи и гражданите, които имат право да се хранят добре.“ Г-н Лолобриджида е част от крайнодясната партия на премиера „Братята на Италия“ и преди това е възхвалявал гордата традиция на Италия в културата на храна и вино.

Leave a Comment