Семинарът на НАЗ: Пазарите, климатът, агрополитиката сега и след 2027 г.

Единадесетият Национален агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) ще събере в курорта „Албена“, хотел „Маритийм Парадайз Блу & Фламинго Гранд хотел & СПА земеделци, министъра на земеделието Кирил Вътев и шефа на ДФ „Земеделие“ Георги Тахов, Смилена Костова от Икономическия и социален съвет, постоянни представители в Брюксел, климатолози, учени от ССА и сериозна част от бизнеса, свързан със селското стопанство. Мотото на събитието е „Устойчиво зърнопроизводство в условията на променящи се климат и пазари“.

Илия Проданов

Семинарът започва с официални приветствия в 13 часа на 23 ноември, в края на които по традиция председателят на НАЗ Илия Проданов ще обяви името на студента носител на стипендията „Иван Генчев Танев“.

В първия ден Снежана Благоева и Георги Ралчев от постоянното представителство на България в Брюксел ще представят перспективите пред селското стопанство в ЕС след 2027 г.

„Пазарите в средносрочен план“ са темата на Аргус и Агропортал.

Представител на НИМХ ще говори за климатичните промени, а български селекционери от Селскостопанска академия ще представят нови сортове зърнено-житни култури, устойчиви на климатичен стрес.

През втория ден чуждестранни компании в агросектора ще представят богата гама от най-добрите и най-новите си продукти – машини, семена, растителнозащитни средства, дигитални решения и изкуствен интелект, органични и минерални торове и подобрители. БАСФ ще отбележи 30-годишното си партньорство със земеделците.

Leave a Comment