ЕК предлага таванът за украинската помощ да стане 280 хил. евро, вместо да отпадне

Преговорите между министър Вътев и комисар Войчеховски продължават на 22 ноември

Заедно с още 4 министри България ще настоява същата държавна помощ да се приложи и през 2024 г.

Днес имах отново сериозен разговор с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, по време на който поставих за пореден път въпроса за тавана по украинската помощ. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред медии в Брюксел, в рамките на участието му в Съвета на ЕС по земеделие и рибарство.

България е получила писмо от Европейската комисия,  в което се предлага таванът да стане 280 хил. евро, а досега той беше 250 хил. евро. Помощта се предвижда да продължи със срок на действие до 31 март 2024 г. В отговор през Министерство на финансите ние сме изразили позиция да няма таван. Днес повторих това наше предложение пред еврокомисар Войчеховски и му припомних, че сме изпратили до него писмено становище. От своя страна той каза, че ние сме единствената държава в ЕС, която иска тази държавна помощ да няма таван, а в регламента се посочва друго.

„Двамата се договорихме на 22 ноември да продължим разговора по темата в онлайн формат“, допълни министърът.

Припомняме, че утре браншовици от животновъдния сектор, както и представител на оранжерийна асоциация ще дадат пресконференция с искане да отпадне таванът, след което да се доплати на по-големите фермери, които бяха ощетени заради наложеното ограничение в размера на украинската омощ.

Министър Вътев проведе среща и със земеделските  министри на Полша, Словакия, Унгария, Румъния. Съвместно те обсъдиха вноса от Украйна към момента. Всички министри се обединиха заедно да настояват за продължаване на украинската помощ за през цялата 2024 година, тъй като това са държавите, които реално са най-ощетени и имат идентични проблеми.

Видео с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев може да видите тук.

Leave a Comment