Както оправихте енергетиците, оправете и нас, г-н Борисов и г-н Пеевски!

Организации от млечното животновъдство и оранжерийна асоциация искат оставката на Кирил Вътев. Вижте защо

На пресконференция днес председатели на няколко животновъдни организации, а също и на оранжерийна асоциация обявиха, че в 11 часа на 23 ноември (четвъртък) пред министерството на земеделието и храните ще се проведе протест с основно искане: оставката на министър Кирил Вътев.

Прочети още:

Животновъдни организации излизат на протест в четвъртък, искат помощ от ГЕРБ и ДПС

В пресконференцията участваха Бойко Синапов – председател на ОБЖ-Обединени български животновъди, Димитър Зоров – председател на НСГБ-Национален съюз на говедовъдите в България, Пенка Христова от Институт на жените и Съюз на животновъдите в България, Мария Степанчева – от АББ- Асоциация на биволовъдите в България и Велин Георгиев, председател на НАОП-Национална асоциация на оранжерийните производител.

Прочети още:

БАПОП декларира: Протестните действия не са решение на проблемите ни

Бойко Синапов разказа как при последната среща с министър Вътев, на която се е обсъждало разпределението на помощта de minimis, се постигнал добър диалог. Кирил Вътев приел предложението всички да получат подпомагане, независимо от това дали имат малки или големи животновъдни стопанства. Накрая министърът поискал участниците да подпишат протокол от заседанието. На следващия ден обаче Кирил Вътев изправил „целият бранш на нокти“, като

обвинил животновъдните организации в алчност.

По същия повод в телевизионно интервю министърът извършил недопустимото – изнесъл данни за получени субсидии „от наш колега“. Това по думите на Бойко Синапов е недопустимо и подсъдимо.

Председателят на ОБЖ каза още, че министърът е намалил субсидиите за автохтонни породи овце и говеда, които се отглеждат предимно в Родопите. „Моля ДПС да се вземат в ръце и да реагират“, призова Синапов.

Мария Степанчева заяви, че на заседанието за de minimis животновъдите са поискали справедливо разпределяне на средствата. (Предложението на министерството за разпределяне на тази помощ бе тя се получи само от стопани с до 150 крави, до 300 овце, до 150 коне и до 300 пчелни семейства – б.р.) Председателката на биволовъдната асоциация обвини министерството, че

години наред налива вода в каца без дъно

като подпомага с по-висока ставка най-малките фермери. Тя предложи да се извърши анализ на това с колко най-малките фермери са напреднали в бизнеса си. По думите ѝ те продължават да нямат сгради за животните, а млечните им пунктове да са под всякаква критика. „Няма малки и големи ферми. Има отговарящи и неотговарящи“, обобщи тя.

По повод публичното споменаване на субсидиите, които е получила, г-жа Степанчева заяви, че не е откраднала средствата, а ги е получила напълно законно. Изрази възмущение, че в сумата са добавени субсидии от инвестиционен проект по мярка 4.1 от ПРСР.

Мария Степанчева илюстрира по-ниското подпомагане за животновъди с преходната национална помощ за говеда и биволи. Тази година тя е 73,75 лв./говедо, а миналата година размерът на помощта е бил около 200 лева. При биволите аналогично числата са 129,06 лв. сега, 337 лева преди.

Председателката на биволовъдите пророкува, че ситуацията е толкова критична в момента, че скоро ще настъпи времето, когато

българите ще мечтаят за български млечни продукти, плодове и зеленчуци.

Вместо тях ще трябва да ядат „боклуците, които се внасят“. Затова тя се обърна към премиера акад. Денков да не си затваря очите и да определи ден за среща с представители на млечното животновъдство, за да научи за проблемите в сектора. В същото време изрази несъгласие с решението да се раздадат средства за конете под селекционен контрол и за месодайното животновъдство, тъй като тези подсектори не са пострадали от войната в Украйна.

Велин Георгиев от оранжерийната асоциация заяви, че ако зимата е студена, за сектора ще стане още по-трудно, тъй като 90% от разходите са за отопление. Оплака се, че оранжерийните производители работят с руска техника от 1940 г. (?), а също и със стара сръбска техника. Велин Георгиев изрази опасение, че през зимата природният газ ще стигне 3000 лева и че е възможно „Булгаргаз“ да го няма.

Оранжерийният председател също пожела Кирил Вътев да се оттегли от поста. Като се позова на медалите от спортната кариера на министъра през миналия век, той отсъди, че спортът и земеделието нямат нищо общо. Така стигна до заключението, че

ДПС и ГЕРБ „трябва да се вземат в ръце“

и очевидно да поемат тежестта на земеделието.

„Министърът мрази големите“, заяви още Георгиев. Допълни, че асоциацията е поканена днес на среща в 12:30 часа и че той ще се отзове.

Пенка Христова от Съюза на животновъдите и от Институт на жените обеща, че ще е лаконична. „По дяволите, г-н Борисов и вие, г-жо Танева! Направете кризисен план, защото иначе ще висим пред вашите кабинети!“, обърна се тя към лидера на ГЕРБ и председателя на земеделската комисия в парламента. Тя информира, че стопанствата с млечни крави са се стопили до 740, а фермите с месодайни животни са към 5000. В млечното биволовъдство има 250 стопанства. За последно Пенка Христова е разбрала, че се продават 350 крави в Борино. Тя заключи, че унищожението на млечното говедовъдство започва не от най-малки, а от големите.

Димитър Зоров заяви, че не помни в последните 30 години някой земеделски министър да е тръгнал с директни атаки към земеделските стопани – така, както го е направил Кирил Вътев, обявявайки пред микрофон получените субсидии от един определен производител.

„Този човек е пагубен за отрасъла“,

каза Димитър Зоров, очевидно изгаряйки всички мостове между себе си и министъра.

Той напомни, че и премиерът акад. Денков се е подписал под меморандума, с който се обещава и отпадане на тавана по украинската помощ.

„Както отправихте енергениците, оправете и нас“, обърна се към Бойко Борисов и Делян Пеевски дългогодишният председател на Националния съюз на говедовъдите в България.

Димитър Зоров обясни по повод средствата от de minimis, че според дефинициите за малки, средни и големи предприятия в Търговския закон, в България няма селскостопански бизнес, който да влиза в категорията „големи“. Включително месопреработвателното предприятие на министър Вътев е средно и затова е получило финансиране по мярка 4.2, даде пример той.

Leave a Comment