Бразилия регистрира 44,8 градуса преди началото на лятото

Бразилия регистрира най-горещата си температура – 44,8C в неделя в град Арасуаи, в югоизточния бразилски щат Минас Жерайс.

Безпрецедентното време се приписва на феномена Ел Ниньо и изменението на климата, съобщава Би Би Си.

Синоптиците казват, че част от жегата вероятно ще намалее тази седмица.

Според Националния институт по метеорология (Inmet) само в три столици на щата температурите ще се доближават до 40C, по информация на Си Ен Ен Бразилия.

Правителствената агенция каза, че високата температура на Araçuaí от 44,8C е надминала предишния рекорд на страната от 44,7C, измерен през 2005 г.

Горещините предизвикаха издаване на червени тревоги в цялата страна, седмици преди началото на лятото в южното полукълбо. Потреблението на енергия в Бразилия скочи до рекордни нива, тъй като хората се опитват да се охладят.

Високите температури накараха Тейлър Суифт да отмени един от концертите си в Рио де Жанейро, след като фен се разболя и почина преди концерта в петък.

Според организаторите 23-годишната Ана Клара Беневидес Мачадо е потърсила помощ на стадиона, след като се е почувствала зле. Тя била преместена в болница, но починала час по-късно.

Според учените горещите вълни стават по-дълги и по-интензивни на много места и се очаква това да продължи, докато хората продължават да изпускат затоплящи планетата парникови газове.

Leave a Comment