И отново: Кой е собственик на земята в Украйна?

Само една от 10-те топ компании – най-малката – е регистрирана в Украйна. Другите прехвърлят печалбите в чужбина

Темата с компаниите, които стопанисват огромни земеделски площи се е повдигала многократно.

Наскоро Карол Олшановски, адвокат и икономист, свързан със селскостопанската индустрия, писа за това в платформата X (бившия Twitter), съобщава полското издание Farmer. Олшановски предостави списък на десетте най-големи собственици на земя в Украйна заедно с техните места на регистрация:

  1. „Кернел (люксембургска регистрация) около 360 000 хектара в ръцете на олигарха А. Веревски, 90% други собственици, включително банки и фондове от САЩ и Европа.
  2. Район UkrlandFarming (Кипър). Компанията публикува само откъслечни данни. Принадлежи на олигарха О. Бахматюк, който се укрива от украинското правосъдие. В изявление от 2022 г. той призна, че има приблизително 460 000 ха, но не може да предостави финансовите резултати на компанията, защото… сървърите са унищожени. Освен това Бахматюк призна, че контролира 670 000 ха.
  3. MHP (Кипър) 340 хиляди Принадлежи на олигарха Ю. Косюк. Дялове в компанията имат и чуждестранни финансови институции.
  4. TNA Corporate (САЩ). Според съобщения в медиите компанията трябваше да поеме около 200 000 хектара земя от О. Бахматюк (собственик на Ukrlandfarming).
  5. NCH ​​​​Capital (САЩ) – американски инвестиционен фонд. Занимава се основно със закупуване на земя. Има около 200 хиляди ха.
  6. PIF (Саудитска Арабия) Инвестиционен фонд, контролиран от кралското семейство на Саудитска Арабия. Те контролират, чрез дъщерното си дружество SALIK, приблизително 200 000 ха земя.
  7. Industrial Milk Company (Люксембург) около 120 хил ха. Основен акционер е О. Петров.
  8. Agroton (Кипър). 94 хиляди ха, принадлежащ на олигарха И. Журавлов.
  9. Astarta (Холандия) около 90 хиляди ха, 40% собственост на олигарха Иванчук и 30% на канадската компания Firefax Financial.
  10. Nibulon (Украйна) около 80 хиляди ха. Принадлежи на А. Вадатурски (баща му беше убит при руска ракетна атака през 2022 г.).“

Както добави в публикация на платформата X, Олшановски: „Цитирам данните за площта от текущите финансови отчети на компаниите. В интернет можете да намерите много по-високи стойности на размера на притежаваната земя. Това се дължи на наред с други неща, до включването на много дъщерни дружества. За да обобщим, 10-те най-големи субекта, притежаващи земя в Украйна: 3 са регистрирани в Кипър, 2 в Люксембург, 2 в САЩ, по 1 в Саудитска Арабия, Холандия и Украйна. Заключение: поради страната на регистрация и дела на международните корпорации в акционерното участие и финансирането, по-голямата част от печалбите не отиват в бюджета на Киев, а се прехвърлят в чужбина.

Януш Войчеховски, еврокомисар по земеделието, също коментира в X.

Благодаря, г-н Карол, знаем тези данни, наскоро ги представих на Европейската комисия. Но за да могат тези големи латифундии да произвеждат зърно и други продукти, само големите собственици не са достатъчни. Имаме нужда и от украински фермери, които орат, сеят и жънат нивите на други хора, пише Войчеховски.

И добавя отражение към тези данни. – (..) ако не бяха законите, защитаващи земеделската земя срещу закупуване, до 2016 г. от чужденци и след това от всички неземеделски производители, тенденцията на концентрация на земя в Полша би била подобна. Страхотно нещо се случи, че като слушахме фермерите, ние предотвратихме това да се случи – написа Wojciechowski на X.

Това не е краят на интересната дискусия. Карол Олшановски отново отговори на гласа на комисаря.

Разбира се, трябва да подкрепяме тези, които физически работят там. Но както знаем, колкото по-надолу в пирамидата, толкова по-малко светлина и пари. Фермерите в Украйна често казват „Трябва да продавам на холдингови компании“, защото на кого? Трудно ми е да си представя, че фермер със 100 ха земя би могъл сам да изнася селскостопанска продукция. А проблемът със сдруженията засяга украинците и поляците също толкова.Тук бих попитал комисаря той лобираше и подкрепяше сдруженията и кооперациите по всички възможни начини.Знам, че има средства, но няма положителна кампания за осъзнаване на фермерите – пише той.

И добавя нещо много интересно.

(…) Сега Украйна се подготвя за аграрна реформа, където се планира прехвърляне на собственост върху земята. Ще пиша и за това. Този процес трябва да се следи, защото може да бъде важен фактор при евентуални преговори с ЕС. Мисля, че комисарят би могъл да каже повече за това какви очаквания има ЕК по отношение на трансформацията на украинското земеделие – подчерта Карол Олшановски на Платформа X.

Leave a Comment