Йордан Кръстанов, БАПОП: Искането на оставката на земеделския министър прави протеста политически!

Не може да настояваме Кирил Вътев да наруши европейски регламент под натиска на недоволните

„Искането на оставката на земеделския министър Кирил Вътев прави протеста политически!“

Йордан Кръстанов

Това заяви по повод обявения за 11 часа днес, 23 ноември, пред Министерството на земеделието и храните протест Йордан Кръстанов, председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) и настоящ депутат. Асоциацията е сред най-старите земеделски организации у нас и членовете ѝ са повече от 100. Авторитетът ѝ в земеделските среди е безспорен.

БАПОП няма да участва в протеста. Нещо повече. На 20 ноември 7-членният състав на Управителния съвет на БАПОП одобри декларация, с която организацията заяви, че е „за“ диалогичната форма за решаване на проблемите в сектора и няма да подкрепи протестни действия, тъй като институциите полагат усилия да са полезни за сектора.

Прочети още:

Трагикомедия в парламента! Д. Танева лично съпроводи Синапов до изхода и хлопна вратата

„По принцип БАПОП отстоява всичките искания на оранжерийния бранш. Правим го постоянно и неотклонно. Дори в декларацията тази седмица предложихме нещо ново: ако не може да падне таванът, той да не е комулативен, а да бъде диференциран година за година.“

Кръстанов припомни, че асоциацията взе участие в националния протест през септември за разлика от организацията на Велин Георгиев, председател на Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП), който се е обяви против него. Днес обаче Георгиев държи сметка на министъра защо не е изпълнил точката за отпадане на тавана на украинската помощ, залегнала в меморандума.

„С искането на оставката на министър Вътев се оказа, че сме били прави да не подкрепим този протест. Той е на практика политически. Не знам как някой може да предполага, че министърът би нарушил европейски регламент под натиска на улицата“, недоумява председателят на БАПОП.

„Няма кой да ни махне тавана, защото само България го е поискала. Ние нямаме подкрепа от нито една друга държава. А и комисарят Войчеховски е казал, че по отношение на процента на изплатената държавна помощ към стойността на произведената земеделска продукция, България е на второ място в ЕС с 8.6 %“, заяви Йордан Кръстанов.

Leave a Comment