Илия Проданов откри Агро семинара: „НАЗ е всеки един член и всеки е важен“

Вашата организация трябва да стане модел за останалите браншови организации, които са неизброими, каза земеделският министър Вътев

„Ние сме силни и високо ценени. Това трябва да ни мотивира да продължим да растем … За това не е достатъчен един председател и един управителен съвет. Всички са важни. НАЗ е всеки един член!“ С тези думи председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов се обърна към колегите си в приветствието за откриване на 11-ия Национален Агро Семинар, чието мото е „Устойчиво зърнопроизводство в условия на променящи се климат и пазари“. Семинарът се провежда в куроррта Албена и ще продължи до 25 ноември. (Виж програмата)

Илия Проданов

Семинарът бе уважен от много гости, сред които и земеделският министър Кирил Вътев.

В словото си той обяви НАЗ за модел на организираност, който трябва да бъде последван и от другите браншови организации, които „никой не може да преброи колко са“.

Кирил Вътев
Кирил Вътев

Министърът поздрави автора на мотото, като припомни колко неузнаваем е вече климатът. Кирил Вътев даде пример с Гърция, която в последните години е сполетяна от вода и огън с проливните дъждове, със сушата и пожарите. При скорошното си посещение в съседната страна министърът видял доскоро пресушено езеро, което валежите отново са възстановили, оставяйки под вода сгради и машини. „Природата си го върна обратно“, обобщи той.

Министърът каза, че войната в Украйна е променила цяла Европа, а в 5-те държави – най-близко разположени до Украйна, проблемите са едни и същи. Вече пазарът е изкривен, защото храните от воюващата държава са свободни да се движат из континента.

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Георги Тахов съобщи, че съвсем скоро ще бъдат изплатени 19-те милиона лева за слънчогледа, а също и 16-те милиона за напояване.

Георги Тахов

Според индикативния график основното подпомагане на доход ще се преведе през декември, ще бъдат изплатени субсидиите и по мярка 10 и по мярка 11.

Студентът Цветомир Коев от Аграрния университет ще бъде подкрепен от НАЗ със стипендия за магистърски курс за една година. Той благодари на преподавателите от университета, каза добри думи за гл. ас. Нешо Нешев и благодари на проф. Тоньо Тонев, в чието опитно стопанство работи и се учи.

Прочети още:

Студентите на проф. Тонев: Тук всеки ден е безценен урок

Цветомир Коев получи наградата на името на Иван Генчев Танев

По-късно Илия Проданов и Калоян Куманов от НИК представиха своя интересна инициатива.

Илия Проданов обясни, че в почти всички европейски държави фермерите са дълбоко уважавани, защото произвеждат насъщната храна. В България това не е така и трябва да се работи така, че отношението на обществото да се промени.

„Искам хората да подкрепят сектора, хубавите неща, с които е свързана дейността му“, каза Куманов. Той даде за пример всичкиобществени групи, които са свързани със земедеието – от потребителите до наемодателите на земеделска земя, търговците и преработвателите. Няма статистика колко хора са свързани със сектора, отчете като минус това съсобственикът на НИК.

Илия Проданов даде пример и със вноса от Украйна. Той каза, че усеща проблемът като стена, в която зърнопроизводителите се блъскат, още повече, че и обществото не разбира за какно недоволстват производителите. „Не можем да съборим стената, но можем да я заобиколим“, вижда председателят.

Други проблеми, които засегна Илия Проданов са ограниченото напояване, едногодишните договори за наем на земята, липсата на Закон за браншовите организации.

Калоян Куманов и Илия Проданов призоваха сектора да работи за повдигане на авторитета на фермера в обществото

Leave a Comment