Радослав Христов: Продажбата на държавна земеделска земя може да е добра!

На спешно заседание се събра днес следобед УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Поводът бе публикация в „Епицентър“, която твърди, че финансовият министър Асен василев има намерение да обяви на търг 700 000 декара от Държавния поземлен фонд (ДПФ). Сделките за земите ще бъдат разпределени 60 към 40 между плащанията с компенсаторни инструменти и реални пари.

След заседанието Радослав Христов, член на УС на НАЗ, каза, че НАЗ засега няма становище, тъй като не е наясно с условията по еветнуалната продажба на ДПФ. Той обаче направи личен коментар на новината без да ангажира асоциацията с него.

Според Радослав Христов е много важно първо каква ще е характеристиката на земята – дали ще са пасища или плодородна земя.

Ще е правилно решение, ако земята от ДПФ не се намира само в две области – например Видинско и Монтанско, а е в повече области – там, където все още има държавна земя.

Другото важно условие е да не се обявя продажбата на огромни площи – примерно една сделка за 100 000 декара, защото това ще означава, че купувачи ще бъдат едри хора от бизнеса, така както се случи преди повече от 10 години.

Ако терените за продан са разбити на по-малки имоти, те ще бъдат достъпни и за малки и средни фермери, и това ще бъде справедливо.

Възможно е при търговете да се даде приоритет на млади фермери и на малки и средни земеделци, за да може земите да отидат при хора, които произвеждат.

„Моето лично мнение е, че ако земята бъде достъпна за участие на тази категория земеделци в търговете, то идеята на финансовия министър, е приемлива“, каза Христов.

В заключение Радослав Христов обобщи, че при положение, че ще се продава една пета от земите в ДПФ, ще останат парцели за компенсиране на наследници, които не са успели да си възстановят семейни земи.

Leave a Comment