БАПОП получи обещание от МЗХ за обсъждане на енергийна помощ за оранжерии

Това е посочено в отговор на Декларацията на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция от заместник-министър Йоцев

В отговор на Декларацията на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), изпратена миналата седмица до Министерството на земеделието и храните, пристигна отговор, подписан от зам.-министър Александър Йоцев, съобщиха от асоциацията. В края на писмото заместник-министърът пише, че след приемане на Държавния бюджет за 2024 г. министерството може да обсъди евентуална държавна енергийна помощ в подкрепа на отопляемите оранжерии.

Припомняме, че в Декларацията БАПОП заявяваше, че намира за по-правилно проблемите да се решават в диалог с властите, а не с протести.

Асоциацията, в която членуват около 100 оранжерийни производители, предложи таванът по т.нар. украинска помощ да е комулативен и диверсифициран година за година. БАПОП написа още, че е „жизненоважно за бранша е да се намери форма за подкрепа на производителите на оранжерийна продукция за компенсиране на високите цени на енергоносителите, респ. все по-големите разходи за отопление.

В отговора до председателя на БАПОП Йордан Кръстанов заместник-министър Йоцев информира за стъпките, които България е предприела за отпадане на тавана на помощта към земеделските стопани заради руската агресия срещу Украйна.

Той посочва комуникациите с комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер и с комисаря по земеделие Януш Войчеховски за отпадане на лимита от 250 000 евро и полученото отрицателно становище. Диалогът се е активирал след провеждане на националния земеделски протест през септември и след решението (№672) на правителството да отпадне максималният размер на общата помощ на предприятие с дейност в първичното производство.

След поредно писмо до комисар Войчеховски ЕК ни съобщава за изменение на тавана от 250 000 на 280 000 евро. Темата продължава да е актуална и на 22 октомври е имало видеоконферентна връзка между Януш Войчеховски и министър Кирил Вътев „за пълно отпадане на таваните, отнасящо се в най-голяма степен за оранжерийното производство„.

Писмото завършва с оптимистично обещание: „По отношение на компенсирането във връзка с високите цени на енергоносителите, след приключване на обсъжданията и приемането на Държавния бюджет за 2024 г., съвместно с Вас бихме могли да обсъдим евентуална целева национална помощ за решаване на проблема“.


Leave a Comment