Как оранжерийни производители ще подкрепят протест на животновъди за по-висока обвързана подкрепа? Та нали ще вземат от техните пари!

АЗПБ обяви, че ще подкрепи протеста на животновъди и оранжерийни производители утре

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) обяви в съобщение до медиите, че ще подкрепи протеста на четири животновъдни организации и на Националната асоциация на оранжерийните производителите (НАОП). Протестът ще се проведе утре под прозорците на сградата на Министерството на земеделието и храните.

Протестът е за повече подпомагане предимно от изпразнения държавен бюджет. Освен това животновъдите настояват да се повишат ставките по обвръзаната подкрепа. А тъй като обвързаното подпомагане е определен процент от директните плащания – 14%, това означава, че браншовиците искат да получат повече средства за сметка на парите, определени за плодове и зеленчуци. Тук би трябвало оранжерийната асоциация да се отдръпне от колегите си животновъди. Но не би.

Оранжерийните производители от НАОП протестират най-вече заради това, че не са получили подпомагане по „украинската помощ“, защото още през 2022 г. са постигнали лимита от 250 000 евро. Големите животновъдни ферми също са ударили тавана миналата година и през тази са без подкрепа.

Отпадането на тавана на украинската помощ бе залегнало в исканията на националния земеделски протест през септември и то бе вписано в Меморандум между браншовици и властта. Управляващите се ангажираха в чл. 4-ти от документа, че „ще се изготви национална позиция за отпадане на тавана, която да бъде приета от Министерски Съвет до 27.09.2023 г., и ще се проведат разговори от Министър-председателят на Република България с Председателя на ЕК за отпадане таваните на помощта, след което ще бъде прието решение на УС на ДФЗ за изплащане на допустимата помощ.

Всъщност правителството изпълни своите обещания, но решението за отпадане на тавана беше на Брюксел, който отказа. Заради настояването на България таванът бе вдигнат от 250 000 на 280 000 евро, което си е почти 60 000 лв. на стопанство. Тези средства обаче изобщо не се споменават от онези, които утре ще протестират. Вярно, за тях са малко, но колкото и малко да са, за 60 хиляди лева все някой трябва да каже „Благодаря“ на министъра вместо да иска оставката му.

Големите животновъди стоят в основата на този протест и защото при промените в Стратегическия план е предвидена модуларна ставка в три степени – за малки, средни и големи производители, като най-ниска е ставката на големите. Припомняме, че Комитетът по наблюдение бе поискал една ставка за всички животни от определена група, и това стана по настояване на председателя на Съюза на говедовъдите Димитър Зоров.

Но ето и мотивите на АЗПБ за подкрепата на утрешния протест:

„Уважаеми колеги,
Когато протестите през есента стигнаха под прозорците на властта, беше подписан Меморандум с конкретен ангажимент. Документ, с който властта се ангажира и който трябваше да спаси сектора, най-вече секторите плодове, зеленчуци и животновъдство! Най-уязвимите сектори. 

До днес не са изпълнени част от обещаните плащания! Категорично подкрепяме основателните искания на този протест и настояваме за незабавно изплащане на остатъка от парите на всички земеделски стопани, независимо от различните прагове за подпомагане!

Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ,
Живко Живков, изпълнителен директор на АЗПБ



Leave a Comment