Фермери и много работници отново поискаха подпомагане от земеделското министерството

Въпреки обещаната държавна енергийна помощ и допълнителните 30 000 евро до достигане на новия таван по украинското подпомагане, заплахите за още стачки остават

Първо пред Министерството на земеделието, а после пред Министерски съвет, фермери и работниците им отново искат днес подпомагане от националния бюджет.

Сред тях са животновъди, но също така производители на оранжерийни зеленчуци, както и Асоциацията на овощарите в България. Виждаха се плакати и на „лозари от Сакар“.

Срещу протеста снощи категорично се обяви ГЕРБ-СДС чрез бившия министър и настоящ председател на земеделската комисия в парламента Десислава Танева, която пресече спекулациите, че ГЕРБ-СДС стои зад протестите. Тя заяви, че проблемите трябва да се решават с диалогичност, а не със стачки.

Срещу протестите категорично се обявиха Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Асоциацията на месодайното говедовъдство, Българска аграрна камара и други организации.

Снощи в общо изявление земеделският министър Кирил Вътев и Десислава Танева обявиха, че ще подпомогнат тези, които не са получили украинска помощ, като поемат 70% от енергийните им разходи. За целта ще се използват 39-те милиона лева, останали нераздадени от украинската помощ. Преди това 92-мата земеделски производители, ударили тавана миналата или тази година, ще получат по 30 хил. евро, за да достигнат увеличения наскоро лимит на държавната помощ в размер на 280 000 евро.

Енергийната помощ касае най-вече оранжерийните производители, които отопляват през зимата. Помощта е сериозна, тъй като те неведнъж са обявявали, че отоплението представлява 90% от разходите им.

Животновъдите също имат енергийни разходи, макар и не толкова големи, колкото са при оранжериите. Те използват енерия за доилни системи, миксери за храна, осветление, помпи и други.

От тази помощ може да не се възползва Асоциацията на овощарите в България, регистрирана в Карнобат, освен ако най-големите производители, членуващи в нея, нямат хладилна база.

Не е ясно докога държавата ще плаща енергийните разходи на големите стопанства, но се очаква да е поне до началото на пролетта.

Въпреки новия таван, а с него и допълнителните 30 000 евро по украинската помощ, въпреки изпратената за нотификация държавна енергийна помощ, протестиращите днес носеха плакати, че ако държавата не им помогне, следващият протест ще е със сопи и животни.

Обедният репортаж на бТВ за протеста започна с дълга колона на движещите се роми работници с плакати в ръце, които общо взето се чувстваха като в небрано лозе.

Leave a Comment