Никулден е! Празник на светеца на чудесата св. Николай Мирликийски

На днешния ден народът почита големия християнски светец Николай Чудотворец. Никулден е един от важните и много тачени от народа православни празници. Посветен е на свети Николай Мирликийски, който се счита за покровител и избавител на пленниците, моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

свети Николай

Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. По традиция на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи и ориз.

Свети Николай е роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и с парите той успява да омъжи трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира на 6 декември през 342 г. в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на светеца са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в нарочно построена, посветена на светеца базилика.

В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита и като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи – най-често това е пълнен шаран.

В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.

На Никулден имен ден празнуват хората с имена Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница.

Традиционните ястия които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб , като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздават на съседите. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул, жито.

Leave a Comment