Регистрираните като физически лица земеделци няма да плащат данък върху субсидиите

Кирил Вътев каза, че е трудно премахването на субсидиевъдите, тъй като те са нагли и имат политически протекции, натрупани с годините

Снощи при гласуване на второ четене на проекта на Закона за данъците върху доходите на физически лица настъпи обрат. По предложение на Десислава Танева (ГЕРБ) депутатите от наложената коалицията плюс „Възраждане“ и БСП одобриха текст, който гласи, че земеделците, регистрирани като физически лица, ползващи европейски субсидии, ще могат да намалят данъчната си основа с размера на субсидията. Намалението няма да е повече от 100 хил. лева.

Народно събрание

Минути след гласуването Десислава Танева направи ново предложение, според което мярката ще влезе в сила, ако Европейската комисия се произнесе, че това не е държавна помощ или е съвместима държавна помощ.

По-късно в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ земеделският министър Кирил Вътев каза, че принципно е „за“ всякакви административни и финансови облекчения за фермерите, но трябва да се види дали подобно решение не противоречи на европейски регламент. Въпреки че е несправедливо ЕК да забрани това данъчно подпомагане, тъй като земеделците от старите страни членки получават значително по-високо европейско подпомагане, каза министърът.

Кирил Вътев добави, че тази година субсидиите за българските земеделци са рекордни и като се добавят тези, които предстои да се платят до края на годината, общото подпомагане за 2023 г. – европейско и национално, ще е около 3 милиарда лева.

По повод протестите през 2023 г. министърът заяви, че „няма протест, който да не е политически. Ако един протест възникне спонтанно, той се похлупва политически“, уточни Вътев.

На въпроса как може да потръгнат нещата в земеделието, аграрният министър каза, че най-напред трябва да се приложи мъдрата поговорка „Който не работи, не трябва да яде“. Според него в страната продължават да виреят субсидиевъди. Останалите производители знаят кои са те, но не смеят да ги изобличат, защото „онези са много нагли, те са най-кресливите“. Въпросните лица могат бързо да се изчистят от системата, „ако не се ползват с политически протекции, натрупани с годините“.

Друг съмнителен пример за източването на средства за сметка на работливите фермери, са пропадналите площи. Справка, представена на министъра, показала, че в продължение на 5 години едни и същи лица получават помощи за 100% пропаднали площи от измръзване. Според Кирил Вътев не е нормално човек да продължи да се занимава със същото, щом като години наред не добива реколта от него. Затова той ще предложи оттук нататък подпомагането за пропаднали площи да е на базата на данни за последните 5 години. Ще се махат годините с най-нисък и с най-висок доход, а на останалите три ще се изчисли средноаритметичния доход. На тази база ще се извършва и компенсацията за пропаднали площи.

Leave a Comment