Днес празнува Анна!

Днес е светъл ден за православната църква – празникът на света Анна. Майката на Богородица е заченала детето си на този ден.

света Анна

Според Протоевангелието на Яков Анна и нейният съпруг Йоаким били посетени от ангел, който им съобщил, че ще имат дете. Анна се зарекла да го посвети в служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена в храма.

Анна е смятана за покровител на полуостровите Квебек и Бретан, както и на родилките и миньорите, на брака, на майчинството, на семейството, на бременните, девиците и вдовиците.

Празникът е известен още като Янино или Анино зачатие, Аньовден, Анино въведение, Света Ана Каталина.

От днес, казват старите хора, слънцето се обръща на Изток към пролет, денят започва да расте колкото скок на тригодишен елен. Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет.

Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината (по стар стил празникът се е празнувал на 22 декември, денят на зимното слънцестоене). В Македония има приказка, че на този ден седем светии понасят слънцето на ръце и го „завъртат към пролет“, а на св. Вартоломей (11 юни) – „го завъртат към зимата“.

Днес имен ден празнуват Ана, Анета, Анелия, Аня, Яна, Янка, Янко

Leave a Comment