България и съседни на Украйна държави ще настояват за нова подкрепа от ЕС заради войната

Земеделските министри в ЕС не приеха проекторегламента за новите геномни техники. България гласува „въздържал се“, въпреки несъгласието на Кирил Вътев

България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния ще настояват догодина да има нова подкрепа от ЕС заради отрицателното въздействие на войната в Украйна за земеделците. Това съобщи министърът на земеделието Кирил Вътев пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на своите колеги от ЕС, съобщи БТА.

Припомняме, че тази година ЕК на два пъти насочи помощ към държавите, пострадали заради вноса на селскостопански продукти от Украйна. Първата – за Полша, България и Румъния, бе в размер 56,3 млн. евро, от които 16,759 млн. евро за България (32 759 650,00 лв.). Втората – с бюджет от 100 млн. евро, бе разпределена на Полша, Румъния, България, Унгария и Словакия, а помощта за българските производители на слънчоглед бе 9,8 млн. евро (19 108 166 лв.).

Кирил Вътев посочи, че по този въпрос предстои обща среща.

Вследствие на нашите усилия Европейската комисия повиши тавана на украинската помощ от 250 на 280 хиляди евро и удължи срока до 30 юни догодина, поясни министърът. Това е резултат от всичките ни усилия. Комисията категорично отказва да премахва таваните. България е единствената страна, която настоява за увеличаване на държавната помощ, отбеляза той.

Министърът поясни, че днес е гласувал с „въздържал се“ при обсъждането на европейски правила за новите геномни техники. Той уточни, че науката винаги изпреварва възприятието на обществото за тези нови техники. За съжаление у нас тези техники се възприемат като генномодифицирани организми (ГМО), поясни Вътев. ГМО отдавна е отживелица, новите геномни техники правят чудеса, заяви той.

Европа изостава в това отношение. Не се прие окончателно предложението за въвеждане на нормативна уредба за новите геномни техники за ЕС, работата продължава, посочи министърът. По неговите думи тези техники са бъдещето, но засега половината от страните в ЕС засега са против.

Прочети още:

Проекторегламентът за новите геномни техники май няма да мине в Брюксел

Leave a Comment