Организацията за отглеждане на водоплаващи птици иска извинение от Ж. Живков – АЗПБ

Професионалната организация на производителите на водоплаващи в България (ПОПВБ) настоява Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) да се извини за твърдението си, че фермите с патици мюлари са една от причините за разпространение на високопатогенна инфлуенца по птиците.

Съпредседателят на организацията Иван Йовчев е изпратил протестно писмо до изпълнителния директор на АЗПБ Живко Живков по повод публикувано от медиите писмо, в което асоциацията апелира към властите да вземат спешни мерки за овладяване на инфлуенцата. Агро Пловдив публикува част от това писмо (виж ТУК), а днес получихме и протестното писмо на ПОПВБ, на което също даваме гласност.

От организацията за водоплаващи птици смятат, че АЗПБ петни името на производителите и изкривява общественото мнение за разпространението на инфлуенцата. По мотиноринговата програма за надзор от обектите за отглеждане и угояване на патици мюлари са взети множество серологични и вирусологични проби, които на 100% са отрицателни, се посочва в протестното писмо.

В него се посочва и още един безспорен факт -случаите на инфлуенца са във ферми в Северна България, докато патиците мюлари се отглеждат в Южна България.

Писмото завършва така: „Настояваме за публично извинение от Ваша страна, в противен случай очаквайте завеждане на иск за клевета„.

Компютърна снимка на писмото

Leave a Comment