Кирил Вътев: Държавата трябва да бъде задължена да обезпечи поливна вода за земеделието

В момента българският слънчоглед е по-евтин от украинския

Поливните площи в страната са 0,7% от обработваемата земя. Големият проблем е, че имаме много тежък разрешителен режим от басейновите дирекции за черпене на вода от сондажи. Моето мнение е да няма разрешителен режим, а държавата да е задължена да обезпечи вода за земеделието. Това каза тази сутрин пред БНТ земеделският министър Кирил Вътев. Той заяви, че се е захванал да намери решение на основния за земеделците проблем – напояването.

Министърът даде приме със стайни растения у дома, които трябва да се поливат, за да не изсъхнат. А колко по-важна е водата за храните, които фермерите отглеждат на полето.

Има частични напоявания от земеделци, които правят сондажи, без да са получили разрешение от съответната басейнова дирекция, само защото без поливки продукцията им ще загине. Така поливат и си плащат глобите.

На въпроса как така 23% от основните храни – сред тях сирене, мляко, яйца – са по-скъпи у нас, отколкото във Франция и Германия, министърът каза, че вече е подготвен проект на наредба. С нея ще се урегулират правилата в търговията, за да не се случва така, че да имаме храни, които са 3-4 пъти по-скъпи от същите в други държави. Спицифичното у нас е, че 70% от търгуваните във веригите стоки са промоционални. Имаме изключително мощни търговски субекти, които имат силата да налагат това, което поискат, каза министърът.

По повод вноса на земеделски стоки от Украйна, Кирил Вътев заяви, че в момента българският слънчоглед е по-евтин от украинския. Маслодайните семки от Украйна дори не се изнасят, за да може да се натоварят тамошните преработвателните предприятия. В момента е проблематичен за млечните животновъди вносът на украинско сухо мляко, уточни той.

Наскоро развихрилият се скандал, че България ще подкрепи възможността ГМО технологии да се прилагат в ЕС, бе опроверган от Вътев. Нека не се лъжем, каза той, в Европа влизат шротове от соя или царевица, които са ГМО, и са произведени в Бразилия или САЩ. Новите геномни техники са по-различни от ГМО, защото ускоряват естествени процеси. С тях селектирането и кръстосването на сортове, за да се получи нов сорт с по-ценни качества, би съкратило процесите с години. Докато ГМО това е внасянето на външен нетипичен ген в растение, поясни министърът.

Той за пореден път отрече възможността през 2025 г. да се продадат 700 000 дка от държавния поземлен фонд.

Накрая каза, че има много идеи за живота си, с които би се заел, ако не бъде оставен като министър при ротацията на премиерите през март.

Leave a Comment