Четири земеделски организации обявиха готовност за протест от 22 декември. Искат среща с министъра днес

Енергийни помощи няма да има, финансовото министерство ги отказва

Четири организации обявиха готовност за протестни дейности от 22 декември, петък, в писмо, адресирано до премиера, финансовия министър, министъра на земеделието, директора на ДФЗ, председателя на парламентарната комисия по земеделие и председателя на Комисията по бюджет и финанси.

Под протестното писмо стоят имената на председателите на Асоциацията на земеделските производители в България – Венцислав Върбанов, Съюза на говедовъдите – Димитър Зоров, Обединени български животновъди – Бойко Синапов и Националната асоциация на оранжерийните производители – Велин Георгиев.

Липсват предишните партньори на протестиращите – Мария Степанчева от Асоциацията на биволовъдите и Пенка Христова от Института на жените.

В писмото се припомня неизпълненото обещание на акад. Денков, Асен Василев и Кирил Вътев за отпадане на тавана на временната държавна украинска помощ. То бе вписано в меморандума, който сложи точка на големия протест през септември 2023 г.

Подписаният от Инициативния комитет на протестиращите през септември земеделци – от една страна, и от управляващите от друга, меморандум в частта за отпадане на тавана, е с дословно следния текст:  „По отношение отпадане тавана на помощта за Украйна, ще се изготви национална позиция за отпадане на тавана, която да бъде приета от Министерски Съвет до 27.09.2023 г., и ще се проведат разговори от Министър-председателят на Република България с Председателя на ЕК за отпадане таваните на помощта, след което ще бъде прието решение на УС на ДФЗ за изплащане на допустимата помощ.

Изпълнението на тази точка бе спряно от несъгласието на ЕК за отпадане на тавана. Този таван обаче бе увеличен от 250 000 на 280 000 евро през ноември по настояване на България.

В писмото се посочва, че „трябва да бъдат проведени компетентно разговори и диалог с Европейската комисия за разрешение изплащането на средствата, а в случай на невъзможност, да бъде разработен друг инструмент, посредством който да се подкрепят земеделските производители в този тежък за тях момент.“

Втората причина за обявената протестна готовност, посочена в писмото, е достигналата до организациите информация, че обещаната от Кирил Вътев и Десислава Танева енергийна помощ, е отказана от финансовия министър Асен Василев.

Припомняме, че на 23 ноември земеделският министър и председателят на аграрната комисия в Народното събрание обещаха в съвместно изявление, че ще бъде разпределена енергийна помощ, която да покрие 70% от енергийните разходи на земеделските стопанства.

По информация на готовите за протести организации въпросната енергийна помощ е отказана от финансовия министър Асен Василев.

Затова председателите на организациите настояват за среща с министъра на земеделието днес в 11 часа, като искат на средата да присъстват компетентни лица от ДФЗ и от Министерството на финансите, „за да бъде намерен начин за изпълнение на поетите от страна на правителството ангажименти до края на 2023 г. и средствата да ни бъдат изплатени в рамките на бюджетната 2023 г.“

Leave a Comment