Земеделските протести отново са на дневен ред

В бюджета за 2024 г. не са запожени средства за „украинската помощ“

Българска аграрна камара (БАК) иска среща с премиера акад. Николай Денков и с финансовия министър Асен Василев заради бюджета за 2024 г. В него не са заложени пари по временната държавна помощ, известна като „украинска“. През настоящата година бюджетът по тази помощ бе 426 млн. лв., а Брюксел разреши до средата на 2024 г. земеделските стопани отново да могат да получат подпомагане по нея. Финансовият министър Асен Василев обаче не е заложил никаква сума по тази държавна подкрепа за догодина.

Костадин Костадинов

Това обясни днес пред националното радио председателят на БАК Костадин Костадинов.

Той потвърди, че възмущението в камарата е свързано с украинската помощ, за която няма пари в бюджета. „Ние не може да стоим безучастно и да гледаме дълбоката несправедливост спрямо българските земеделски производители, която се случва в нашия парламент“, заяви председателят. 

Той припомни, че в бюджетната комисия беше отхвърлено единственото предложение за вкарване на тези средства в бюджета, без да се посочат аргументи. 

„С този отказ се убива българското земеделие, малкия земеделски производител“, каза Костадинов.

БАК очаква среща с премиера и финансовия министър днес или утре, защото след това ще е късно.

„Гласуването на тези средства е утре. В последствие ще влезем в един голям цирк на протести, на искания, което не е добре за никой“.

Димитър Зоров
Димитър Зоров

Председателят на Съюза на говедовъдите в България Димитър Зоров, също събеседник в БНР, добави, че преди две седмици председателят на земеделската комисия Десислава Танева и министърът на земеделиетоса обещали да внесат искане за средства за украинската помощ, но това все още не се е случило.

„Те не го внасят, защото Асен Василев казал, че ще си хвърли оставката, според думите на г-жа Танева. Снощи тя се обажда на нашия директор на говедовъдния съюз и казва „Вашето място е да отидете при г-н Василев, ние друго не можем да направим“. Когато има разделение на властите, всеки трябва да знае защо е там и взима тази заплата“, каза Димитър Зоров.

Той повтори исканията на няколко животновъдни организации и на Националната асоциация на оранжерийните производители. Те бяха за пореден път изброени в протестно писмо до премиера, финансовия министър и министър Кирил Вътев, изпратено на 15 декември.

Leave a Comment