БАСФ потвърди, че доверието между компанията и земеделците е нерушимо вече 30 години

С новия Мениджър за България на „БАСФ – Решения в земеделието“  – Красимира Иванова, немската компания отпразнува 30 г. нерушимо доверие между българското ѝ представителство и земеделците. Както всяка година през ноември БАСФ взе участие в Националния Агро семинар на Асоциацията на зърнопроизводителите, който се проведе в курорта „Албена“.

„Когато започнах в БАСФ преди повече от 16 г. се изненадах на многото партньорства, които компанията има, а също, че БАСФ е навсякъде около нас… Когато започнах работа в тази индустрия бях изумена от мащабността, комплексността на това, което правите вие, земеделците. Но повече бях впечатлена от вас самите“, обърна се към участниците в семинара Красимира Иванова.

Тя припомни някои от събитията, организирани през годините от БАСФ с участието на земеделците, а също и премиерите на новите растителнозащитни продукти на най-голямата химическа компания в света. Това са най-големият хербицид за широколистно заплевеляване в житни Биатлон 4D; фунгицидът без аналог за третиране на семена в житни култури Систива; хербицидът Пулсар® Плюс, който надгради Clearfield® технологията; космическата премиера на Приаксор; новото портфолио на база Ревизол®: Ревистар® Флекс, Ревикеър® и третият, последен засега продукт Даксър®.

Още в първата година Даксър беше приложен на  2 225 000 дка житни посеви

Какво показа Даксър от първата си година (2023 г.) на полето? На този въпрос отговори Мария Неделчева, Търговски мениджър на БАСФ.

Даксър е третият фунгицид от линията Ревизол®. Експертите го наричат  „балансьор за всяка растителнозащитна технология“.

Даксър съчетава изключителен контрол срещу болести с физиологичен зелен ефект. Може да се прилага както превантивно, така и лечебно. Може да бъде избор както за първо, така и за второ третиране, изброи част от качествата му Мария Неделчева.  За всяко третиране – първо или второ, препоръчителната доза е 75 мл на декар.

„Вие приехте Даксър®, и днес с гордост искам да обявя, че от първата си година Даксър® е третиран върху впечатляващите 2 250 000 дка. Това е поредният успешен парнтьорски проект между нас от БАСФ и вас, българските земеделци. Защото през тази особена 2023 г. ние поехме риска да вкараме достатъчно големи количества от Даксър, а вие ни се доверихте и третирахте“, обърна се към залата Мария Неделчева.

Архитект – фунгицидът, който проектира слънчоглед с по-добра коренова система, по-голяма пита и по-високи добиви

Архитект е първият и единствен фунгицид и растежен регулатор в слънчоглед, каза Тодор Евтимов, Маркетинг и технически мениджър.

Продуктът бе стартиран в началото на 2022 г. и вече е познат на голяма част от земеделците.

През 2022 и 2023 г. работихме по проект на БАСФ, с който да се изпита представянето на Архитект в две различни климатични години и при различни почвени и производствени условия.  

„Един качествен продукт се разпознава, когато се представи добре при различни от климатична гледна точка години“, поясни Тодор Евтимов.

Той информира за резултатите от обследваните биометрични показатели за корени, стъбло, височина, пита и добив на слънчогледовите растения, третирани с Архитект. 

През 2022 г. е установена около 21% по-голяма коренова система, а през 2023 г. с 25%.

Стеблата на растенията и през двете години са с 2 мм по-дебели от нетретираната контрола, което е около 10%

Височината на слънчогледите с приложен Архитект е средно със 17 см по-малка.

През 2023 г. питите след третиране с Архитект са с около 1 см по-големи и респективно с по-добре изпълнени семки. През 2022 г., която не беше толкова гореща и суха, увеличението на питите е с 1,5 см. в абсолютна стойност.

Добивът от декар слънчоглед, третиран с Архитект през 2022 г. е с 21 кг по-висок, а през 2023 г. – с 18 кг.

„Със сигурност мога да кажа, че Архитект може да доведе до по-устойчиво производство на слънчоглед в условията на по-сухо и горещо време, както и да защити по-успешно посевите от полягане и пречупване при силни ветрове и бури“, обобщи Тодор Евтимов, като напомни, че освен растежен регулатор, продуктът е и фунгицид, който опазва растенията от значимите болести.  

Слънчогледовите хибриди от линията InSun® – високодобивни и толерантни към болести и засушаване

Слънчогледовите хибриди на БАСФ от линията InSun® доказват в редица изведени опити на полето, че са абсолютно конкурентни на най-добрите хибриди на пазара, а понякога могат и да ги превъзхождат.

Божидар Бонев, Продуктов мениджър маслодайни култури – Семена и РЗ в БАСФ информира, че е заложил през годината 12 различни опита в 4 локации. Средните резултати на два водещи хибрида в Clearfield® plus направлението – InSun 222 CLP и Акордис CLP, са абсолютно на нивото на конкуренцията. InSun 222 CLP се е представил дори по-добре в сравнение с конкурентните хибриди.

Акордис CLP също е показал отличния потенциал за добив, много висока масленост, по-добра устойчивост на болести и на Синя китка до раса F включително.

Устойчивите на трибенурон-метил хибриди на БАСФ са Аверон SU, който земеделците познават от миналата година, и новият InSun 277 SU.

„Резултатите на нашите хибриди ни зарадваха, защото 2023 г.  беше важен тест за сухоустойчивостта и тяхната адаптивност към местните условия“, обобщи Божидар Бонев.

Той напомни също така и за едни от най-толерантните на засушаване хибриди – Колорис CL и Дракарис CLP от серията InSun®. Със своето ранно узряване те могат да се отглеждат като втора култура, а също и при закъснели сеитби, на по-висока надморска височина и при други условия.

В заключение Красимира Иванова цитира мисъл на икономиста Питър Дракар: „За да осъзнаеш какво те очаква в бъдеще, създай го днес!“ Така тя призова земеделците „да взимат най-далновидните и най-умни решения за по-доброто утре, и за нашите деца“.

Leave a Comment