Вижте селскостопанските храни, които НАП взима на фокус от утре

Преди превоза им стоките трябва да се декларират пред приходната агенция, ако са на стойност над 5000 лв. или тежат повече от 500 кг и водачът на получи специален код

От 1 януари 2024 г. влиза в сила Заповед № ЗМФ – 1295/28.12.2023 г. на министъра на финансите, с която се  утвърждава списъкът на стоки с висок фискален риск, с кодове по комбинираната номенклатура на ЕС. От 3 януари 2024 г. НАП въвежда режим за задължително предварително деклариране на данни за превозите на стоки с висок фискален риск (СВФР). Ако доставката e над 5000 лева или повече от 500 кг и се извършва с возило над 3,5 тона, тя трябва задължително предварително да се заяви в НАП. Това е залегнало в Наредба Н-5 от 29-ти септември 2023 г.

При подаването на данните за превози на СВФР, системата на НАП генерира и предоставя уникален номер на превоз (УНП). Той задължително трябва да се съобщи на водача на транспортното средство или на лицето, придружаващо стоката, превозвача или на този, който организира превоза. Валидността на УНП е 14 дни. При осъществяване на фискален контрол, заедно с документите по чл. 13, ал. 2 от ДОПК, водачът на транспортното средство следва да предостави и УНП.

За удобство на бизнеса, Агенцията предоставя XSD-схеми и описание на формата и структурата на данните за ползване на електронната услуга чрез публичен приложно-програмен интерфейс (API) или чрез комуникация на ниво система-система. 

Храни в списъка

Сред тях са всички видове и разфасофки меса от едър рогат добитък, пресни или охладени, или замразени; от домашни свине или от свине в цялото многообразие на предлагане, в това число сланина; от овце и кози; коне, магарета, мулета и катъри; карантиите на споменатите животни; меса и карантии от домашни птици – кокошки и петли, пуйки, патици, гъски, токачки; птичи яйца, в това число оплодени; мляко и сметана, суроватка, масло; мазнини от животни, маслиново и слънчогледово масло, други масла.

От страна на растителните продукти под контрол ще е превозът на картофи, домати, лук, шалот, чесън, праз и други, моркови, репи, салатно цвекло, целина с едри глави, репички и други кореноплодни; краставици и корнишони; бобови зеленчуци; аспержи, патладжан, гъби и трюфели, пиперки от вида Capsicum или Pimenta: сладки пиперки; спанак, лобода, артишок; тиквички и тикви; грах, нахут, различни видове фасул, леща; кокосови орехи, бразилски орехи, кашу – пресни или сушени, със и без черупки; бадеми, лешници, обикновени орехи, шамфъстък, макадамия, пекан; фъстъци; банани, фурми, смокини, ананаси, авокадо, мангогуаяви, мангустани, ананаси; цитрусови плодове – пресни или сушени; грозде; ябълки, круши, дюли; кайсии, череши (вишни), праскови, сливи, трънки; ягоди, малини, капини, черници, боровинки, киви, райски ябълки; кафе;

Други храни: захар от всякакъв произход и в под всяка форма; меласа.

От нехранителните продукти заповедта включва нефтени масла и масла от бутиминозни минерали.

Извън списъка

От списъка са премахнати групи стоки като мелничарски продукти – брашна, риби и ракообразни, млечни, месни и други продукти, претърпели процес на преработка. Включени са нови кодове:

  • в групата на растителните и животински мазнини са добавени стоки и суровини, които се влагат в производство на множество хранителни продукти;
  • в групата на месата са добавени видове меса и разфасовки от тях, които се употребяват както за пряка консумация, така и за суровина за производството на хранителни продукти;
  • в групата на плодовете и зеленчуците са добавени основно разновидности на вече определени като рискови стоки или влизащи в състава на определена подгрупа.

Leave a Comment