Какво ново при данъците за земеделски стопани

От 2024 г. земеделските производители – физически лица, получават като щедър подарък необлагаеми субсидии, когато те са до 100 000 лева. Тази привилегия залегна в Закона за облагане на доходите на физическите лица.

В същото време законът обхвана немалката група на събирачите на диворастящи гъби, трюфели и диви плодове. За близо 30 000 души ще има алтернативен данък. Той ще се събира за всеки месец, през който има дейност. Размерът му е 30 лева месечно, които ще се плащат в пунктовете за изкупуване на тези растения. Тези пунктове трябва да се регистрират в Изпълнителната агенция по горите. Освен това събирачите трябва да се осигуряват за пенсия и здраве върху половината от минималната месечна заплата, тоест, върху 466,50 лева.

Все още не се знае какъв ще е минималният осигурителен доход на земеделски стопани и тютюнопроизводители. Досега той бе 780 лева, каквато бе миналогодишната минимална заплата. Новото законодателство обаче не посочва минималния осигурителен праг за тази година. Причината е в спорове относно осигурителната база. Асен Василев бе предложил земеделските стопани и тютюнопроизводители да се осигуряват на 933 лева, каквато е минималната работна заплата за тази година, а от ГЕРБ-СДС поискаха 810 лева. Когато не стигнаха до решение, депутатите просто не конкретизираха определена сума за земеделците.

Прочети още:

Минималният осигурителен доход на свързаните със земеделие, животновъдство и гори е 933 лв.

Максималната работна заплата за 2024 г. ще е 3 750 лева.

От тази година прагът за регистрация по ДДС се вдига на 166 000 лева.

Прочети още:

Вижте селскостопанските храни, които НАП взима на фокус от утре

Leave a Comment