Венцислав Върбанов, АЗПБ: Г-н министър, през 2024 г. от вас очаквам …

В първите дни на 2024 г. решихме да маркираме очакванията на браншовите организации към министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и към самото министерство за важните неща, които трябва да се свършат.

Затова потърсихме браншовици, които да кажат какво трябва и очакват министърът и министерството да направят за сектора.

Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България:

По-добро отношение и разговори как да преминем през кризата без сериозни щети

„Министърът трябва да подобри отношението си към земеделските организации и да се научи да говори с нас, за да чуе това, което искаме да му кажем. Защото ние не винаги искаме подпомагане, често става въпрос за нормативи, които трябва да се променят.

В момента е тежък период, защото някои производители все още не са се разплатили с доставчици и с арендодатели. В същото време, въпреки че Европейската комисия удължи срока за изплащане на украинската помощ, в националния бюджет не са предвидени средства за нея тази година.

Има много неща, които трябва да се правят на терен. Ще поискаме официална среща, за да говорим с министъра как да преминем през кризата без сериозни щети. Ние постоянно пишем разни становища и ги изпращаме. Но за една добра комуникация даже не е необходимо да има и физическа среща. Нужно е само желание.

Дали 2024-а ще е по-добра или по-трудна от 2023-а година това до голяма степен зависи от природо-климатичните условия. В тази криза липсата на ресурси е осезаема. Подкрепата по линия на Европейския съюз също е намалена. Новите изисквания са доста сложни и то на фона на намален бюджет. Няма да се изненадам, ако някои стопани не могат да отговорят на новите условия и останат без подкрепа.

Миналата година след поскъпване на поливната вода бе взето мъдрото и ефективно решение да се изплати от държавата 80% от потребената вода. Тази държавна помощ имаше положителна роля, в районите, където се полива. Доколкото разбирам за настоящата година това не е предвидено. Ние обаче ще продължим да очакваме и настояваме това да стане традиция, което да провокира повече хора да поливат.

Ние много държахме в Стратегическия план да бъде заложен ресурс за възстановяване на напоителните съоръжения, но не бяхме чути. Това е един от начините да бъдем по-конкурентни – нещо, което и министърът повтаря като препоръка. Ако се сравняваме с украинските колеги, където всичко е по-евтино, няма как да бъдем конкурентни на тях при равни други условия.“

Leave a Comment