Отстреляно диво прасе с трихинелоза събори на легло над 30 души

Броят на положителните проби за наличие на трихинела при диви свине е увеличен значително, информира БАБХ

Над 30 души са подложени на медикаментозно лечение, поради заразяване с трихинелоза. Заразяването е станало в резултат на нерегламентирана търговия на месо от отстреляно в района на с. Медени поляни, общ. Велинград диво прасе и производството и консумацията на нетермично преработени месни продукти. Във връзка със сигнала от дома на собственика са иззети и насочени за унищожение наличните 30 кг. месни продукти. Проучването за нерегламентирано разпространение на неизследвано месо от дивеч в района продължава.

диво прасе

Ръководството БАБХ напомня, че консумацията на неизследвано месо от диво прасе или на месо, за което лабораторните тестове не са приключили, представлява сериозна опасност за здравето на консуматорите.

От БАБХ умоляват ловците от цялата страна и особено към ръководителите на ловните дружинки да не подценяват опасността от трихинелоза. Тяхна отговорност и задължение е да изпращат проба от всяко отстреляно диво прасе за изследване в акредитирана лаборатория. Едва след приключване на анализа, доказващ отсъствие на трихинела, месото може да бъде предоставяно за консумация, съгласно правилата. Агенцията напомня, че и консумация на свинско месо, добито от прасета, отглеждани в домашни условия, също представлява определен риск.

В разгара на активния ловен сезон 2023-2024 г. броят на положителните проби за наличие на трихинела при диви свине е увеличен значително. По данни от мобилното приложение на БАБХ „Модул лов“, в което се отразяват резултатите от всяко легално отстреляно диво прасе,  от 01.10.2023 г. са отстреляни 7732 броя животни, като при 113 е доказано наличието на паразитното заболяване. От началото до края на 2023 та година положителните случаи са 121. Засегнатите области са Благоевград, Велико Търново,  Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пловдив, Сливен, Смолян, Стара Загора и Хасково, като най-много случаи са установени в областите Кърджали – 41, Хасково – 19 и Смолян – 12.

БАБХ съветва потребителите да закупуват и консумират храни само от регламентирани производители.

Leave a Comment