Богоявление е!

Великият водосвет в Пловдив ще започне в 12:30 часа на брега на Марица срещу Водната палата

Днес е един от най-големите християнски празници – кръщаването на Иисус от  свети Йоан Кръстител  в река Йордан. Според Новия завет небето се е отворило и Бог е посочил Иисус като свой син. Затова и празникът се нарича БогоявлениеЙордановден се празнува като ден на светлината и просвещението.

Архивна снимка на Агро Пловдив

Светото кръщене е едно от седемте тайнства на християнската вяра, при което човек се очиства от греховете. Смята се, че дори новородените носят бремето на първородния грях и затова колкото по-рано се кръсти детето, толкова по-добре. Хората вярват, че в нощта преди Богоявление небето се отваря и Господ изпълнява желания.

Ритуалите преди Йордановден и навръх празника са свързани с неговия основен смисъл – освещаването на кръста, водата и целия свят.

На Богоявление след църковната служба с тържествено шествие се отива на реката и попът хвърля кръста. За него скачат нечетен брой младежи. Който успее да го открие, ще бъде здрав и щастлив. Хваналият кръста получава дарове отвсякъде. Кръстът може да се откупи с наддаване.

В Пловдив днес в Катедрален храм „Успение Богородично“ в Стария град от 9:00 часа ще бъде отслужена света Литургия от пловдивския владика Николай. В двора на храма в 12 часа ще бъдат осветени военните знамена. Великият Богоявленски водосвет на брега на река Марица срещу Водната палата започва в 12:30 часа. След него ще бъде хвърлен кръстът.

Според поверията, ако днес замръзне китката, с която ръси попът, ако е облачно или вали сняг на парцали, годината ще е плодородна.

От светената вода се носи вкъщи, ръси се за здраве, пази се за лек през годината.

Към постните ястия на празничната трапеза се прибавят орехи, жито, прясна питка, сърми, пълнени чушки, вино.

Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни. От днес са започвали и сватбите до Великденските заговезни.

Днес именници са всички, които носят имената Йордан, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Божидар, Росица, Росен и техните производни.

Почит към Христо Ботев

паметник на Христо Ботев в Пловдив

На 6 януари 2024г., честваме и 176 години от раждането на поета-революционер Христо Ботев. Тържественото отбелязване на годишнината в Пловдив ще започне от 13.15 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина. В ритуала ще участват почетни формирования от Пловдивския гарнизон – Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“.

Ще бъдат положени венци и цветя на паметника. Слово за делото и живота на великия българин ще произнесе д-р Ахавни Кеворкян – председател на Дружество на писателите Пловдив. Водещ ще бъде актрисата от Драматичен театър Пловдив – Мария Генчева.

Leave a Comment