Олаф Шолц увери фермерите, че няма да се поддаде на протеста

Федералното правителство вече е стигнало много далеч в улесняването на фермерите, каза канцлерът снощи

Началото на националните протести на фермерите вчера беше голям успех: около 100 000 демостранти по улиците на Германия, над 10 хиляди трактора и почти напълно спокоен ден – противно на всички пророчества за гибел. Федералният канцлер Олаф Шолц явно не е бил впечатлен от това досега, пише topagrar.

Причината за фермерския бунт основно бе намалянето на субсидията за дизела.

Шолц обясни вчера в Берлин, че „е необходимо да вземем решения тук“. Това винаги означава, че „субсидиите, които са били остро критикувани в продължение на много, много години, се премахват в много внимателно обмислена стъпка“.

Канцлерът не обясни защо това, което някога беше много добре обосновано възстановяване на данъци (слабо използване на пътищата, следователно по-малко данъци), е субсидия.

Според него федералното правителство подкрепя съкращенията, които сега са започнали. „Никой не трябва да си прави илюзии“, каза Шолц, определено отхвърляйки всякакви надежди, че правителството ще се поддаде. Във всеки случай той смята, че Германия вече е „стигнала много далеч в улесняването на фермерите“.

„Правителството стои зад това решение“, каза той. „Това е нашето предложение и аз също смятам, че е правилно и балансирано“, заяви канцлерът.

В същото време „Политико“ информира, че крайнодесни групи се опитват да се вмъкнат в протестите на фермерите и да спечелят политически дивиденти.

Йоахим Руквид, президент на Асоциацията на германските фермери, която участва в протестите, осъди инцидента с министъра на икономиката Робърт Хабек, който не можа да слезе от ферибот в Северно море заради разгневени протестиращи на пристанището. Руквид дистанцира организацията си от екстремистките групи.

„Не искаме десни и други радикални групи с желание да свалят правителството на нашите демонстрации“, каза той.  „Ние сме демократи.“

Leave a Comment