Собственикът на „Филикон“ прави нов консервен цех с кладенец в с. Труд

Сондажът ще е с капацитет 56 кубика на ден за производствени нужди

Основният собственик на най-голямото консервно предприятие в областта „Филикон-97“Борис Калибацев, е получил разрешение от РИОСВ и други институции да изгради ново предприятие за преработка на плодове и зеленчуци за производство на консерви и сокове в село Труд до град Пловдив.

Филикон-97
Базата на „Филикон“ на „Коматевско шосе“

Фирмата инвеститор е „Безмер енерджи“ЕООД, чиито едноличен собственик е Борис Калибацев.

Ще бъдат изградени два цеха – метални сгради с бетонови фундаменти и ограждащи панели.

В първия цех праскови, кайсии, круши, ябълки, сливи и домати ще се преработват до полуфабрикати – пюрета и концентрати. Част от тях ще се наливат в асептички опаковки с вместимост от 200 до 1000 кг, други ще излизат като готови храни – консерви. А именно компоти, доматени консерви и пюрета, лютеници, айвари, кьопоолу, а също така кисели краставички и капия печена, белена.

Годишният капацитет за преработка в първия цех е 20 000 тона суровини.

Във втория цех ще се произвеждат плодови сокове, нектари и безалкохолни напитки. Годишният капацитет на пълнене е 36 000 тона готов продукт, четем в инвестиционното предложение.

За нуждите на бъдещото предприятие ще бъде изграден и сондажен кладенец с необходимо количество вода до 56 кубика на ден за производствени нужди при едносменен режим на работа и до 1,2 кубика за питейно-битови нужди. За отпадъчните питейно-битови води ще бъде изградена яма. Във втора яма ще се заустват отпадъчните производствени води.

Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ не възразява на предложението, инвестиционното предложение е допустимо според институцията.

Leave a Comment