НАП издаде вече 5200 уникални номера за превоз на стоки с висок фискален риск

От от 3-ти до 9-ти януари НАП е издала близо 5200 уникални номера за превоз на стоки с висок фискален риск, съобщиха от агенцията.

Според Наредба Н-9/2023 г. и заповед на министъра на финансите в края на миналата година от 3 януари НАП и Агенция „Митници“ стартираха проверки за всички стоки в списъка, включително и добавените от септември 2023 г. селскостопански храни – млечни, месни, плодове и зеленчуци, олио, захар.

Контролът е се отнася за доставки от над 5000 лева или повече от 500 кг, които се извършват с возило от над 3,5 тона.

Засегнати от новата наредба земеделци съобщиха в първите дни на януари, че вече има засилен интерес към превозни средства с капацитет 2,5 тона, в опит да се избяга от докладването към НАП за предстоящ превоз и издаването на уникален номер. Те казаха, че търговските вериги предпочитат този неконтролиран начин на доставка, тъй като така могат да начислят като загуби бракуване на стоки – нещо, което при новата система на контрол не могат да направят.

Националната агенция за приходите (НАП) проверява различни търговски обекти в столицата и страната, за да установи дали се спазва законът и прилага ли се режимът на задължително предварително деклариране на стоки с висок фискален риск. Проверките се осъществяват съвместно с Агенция „Митници“ и БАБХ, съобщиха от НАП.

Съобщението опровергава появили се по-рано днес в медиите твърдения, че проверките са насочени към австрийска верига магазини за хранителни стоки и австрийска верига бензиностации. 

„Проверките са регулярни и няма нищо необичайно или тенденциозно в тях. Те не са насочени към конкретни компании. В рамките на своите правомощия НАП извършва контролни действия с цел да установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство и въведения нов режим за предварително деклариране“, заяви изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

„Натиск не се оказва, текат проверки сигурно в 600-700 фирми в страната“, каза пред журналисти финансовият министър Асен Василев.

„Във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните мерки за събираемост от 1 януари на българския пазар има засилено присъствие във всички хранителни магазини и в други обекти, в които има стоки с висок фискален риск“, каза Василев.

Leave a Comment