Немското общество подкрепя фермерските протести. Лошото е, че дясна партия иска да ги оглави

Протестът на немските фермери, който започна още през декември миналата година, се радва на широка подкрепа от страна на обществото. Това показва проучване на соционологически агенции. Земеделските демонстрации продължиха с пълна сила и тази година, придружавани от симпатиите на немците.

Причина за недоволството на фермерите е намерението на федералното правителство да ги лиши от помощта за ползваните в селското стопанство горива, която те ползват от години. Отначало в обсъждането на бюджета управляващата коалиция бе заложила пълното отрязване на субсидиите за горива още през тази година, но след декемврийските стачки властта отстъпи до постепенното им намаляване с цел приключване на помощта до 2026 г.

Германският министър на земеделието Джем Йоздемир

Въпреки че блокираха доста градове в различни провинции, земеделците се съобразяват да не замразят икономиката в страната и да нанесат щети. Освен уважението, на което традиционно се радват, това е другата причина населението да ги подкрепя.

Доброто отношение към тях обаче е заплашено от намесата на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD). Тя се позиционира като лидер на протеста, заявявайки , че застава „на страната на нашите фермери“. 

Това бе забелязано от управляващата коалиция (наричана „светофарна“) и от федералния земеделски министър Джем Йоздемир, който заяви в интервю, че Германия е изложена на риск да стане политически поляризирана като САЩ на фона на огромни фермерски протести срещу съкращаване на субсидиите.

„Това е опасно разделение, което може да доведе до условия като тези в САЩ. Хората вече не говорят помежду си, вече не си вярват и се обвиняват взаимно за цялото зло на света“, каза той, докато демонстрациите разделиха германската политика.

Йоздемир припомни, че в програмата на „Алтернатива за Германия“ все още стои позицията за „повече конкуренция и по-малко субсидии“ в селското стопанство.

„Ако зависеше от AfD, селското стопанство просто вече нямаше да получава никакви субсидии“, каза Йоздемир.

Leave a Comment