Хиляди фермери се събират пред Бранденбургската врата в Берлин за най-големия протест

Хиляди фермери пътуват до Берлин в понеделник за демонстрацията на фермерите. Големият митинг е връхната точка на седмицата на действие за освобождаване от данъци върху дизела и превозните средства в селското стопанство.

Снимка на Topagrar

Още в 7 часа сутринта правителственият квартал на столицата вече е доста претъпкан с трактори и камиони, пише topagrar. Оставено е достатъчно място пред Бранденбургската врата за митинга в 11:30.

Кулминацията ще е именно в 11:30 часа, когато водачите на Асоциацията на германските фермери (DBV) и Федералната асоциация на автомобилния транспорт, логистиката и изхвърлянето на отпадъци (BGL) ще държат речи. Очаква се освен президента на DBV Йоахим Руквид, и федералният министър на финансите Кристиан Линднер да говори пред демонтрантите. 

Припомняме, че протестът на фермерите в Германия започна през декември, след като бе обявено намерението на федералното правителство да отреже държавните помощи за дизела и да наложи данък върху селскостопанската техника.

Повечето граждани подкрепиха фермерите. Още в края на декември федералните власти коригираха намерението си помощта за акциза върху горивата да отпадне веднага напълно и обявиха, че това ще се случи постепенно. Земеделците не приеха този вариант и обещаха „голещ януари“ с ежедневни протести от 8-ми до 15 януари 2024 г.

Leave a Comment