Празнуваме св. Атанасий Велики – бащата на православието

Православна църква чества днес свети Атанасий (безсмъртен – в превод) Велики. На 28 г. той става епископ. Любопитното е, че още когато е бил дете, в игрите другите деца са го нарочили за епископ.

икона на Свети Атанасий
Иконата на свети Атанасий в Горнооряховския манастир се счита за чудотворна

След като момчето завършило образованието си, архиепископ Александър, който го наблюдавал още от дете, го взел в своя дом и го направил свой духовен син и секретар. Така започнал духовния път на бъдещия епископ и светец Атанасий Велики, когото още приживе нарекли „баща на православието“.

На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на гр. Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.

В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“ Затова и празникът е известен като „Среди зима“.

Атанасовден, както и Антоновден, се почитат като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата , шарката и синята пъпка (антракс). За умилостивяване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се „надупчат“ децата от шарка.

На този ден именници са Атанас, Атанаска, Наско, Насо, Нася, Начо, Таньо, Тинка, Живко и Живка.

Leave a Comment