Фермерите в Германия: Протестите бяха предизвестие, идва епидемия!

Преговорите с правителството не вървят както искат земеделците и засега всичко сочи към нови протести от идния понеделник

Коалиционното правителство (популярно в Германия като „светофарът“) и неговите парламентарни групи не предприемат никакви действия, за да се съобразят с фермерите по изключително важния въпрос: Ще бъде ли запазена помощта за селскостопанският дизел? 

Снимка: Ди Цайт

Това увеличава вероятността от нови протести. Знаците сочат към конфронтация, пише topagrar.

Вчера представители на „светофара“ за пореден път потвърдиха, че ще се придържат към постепенното спиране на селскостопанския дизел . Асоциацията на фермерите обяви нови протести по случая. Неговият президент Йоахим Руквид конкретизира предупреждението.

Във времето за въпроси на Асоциацията на германските селскостопански журналисти (VDAJ) днес, Руквид каза много ясно: „Протестите от последните няколко седмици бяха предизвестието. Ако нищо не се промени, ще има епидемия!“

По-конкретно, според президента на фермерите, това означава протестни действия в цялата страна, които ще започнат следващия понеделник, ако правителството не промени решението си тази седмица и не запази селскостопанския дизел в сегашния му вид. Руквид не иска да приема компромиси, защото в земеделския отрасъл има „много кипене“.

Дори разширеното постепенно спиране в замяна на облекчение другаде, „дебюрократизацията“ или въвеждането на „цент за хуманно отношение към животните“ не са законни причини за президента на DBV да спре фермерите да протестират. Това е възможно само чрез ясно отказване от увеличението на данъка върху дизела за селскостопански цели. Въпреки това Руквид призна, че дискусиите за решение за запазване на акцизната помощ продължават зад кулисите, но той не е доволен от разговорите. От тях не е постигнат „нито милиметър“ напредък по фактическите въпроси. 

Засега всичко сочи към нови протести. Руквид подчертава, че това трябва да се прави шумно, но не по-грубо от преди. Нещата ще продължат да бъдат мирни, каза президентът на фермерите, който вижда ролята си като убеждаване на политиците с аргументи. 

Leave a Comment