ЕК ще обяви защитни мерки срещу аграрния внос от Украйна според говорител

Ако е необходимо, ще бъдат предприети допълнителни защитни мерки срещу земеделския внос от Украйна, заяви днес говорител на Европейската комисия (ЕК). Той отбеляза, че възможните мерки все още се обсъждат, цитира БТА.

Ще обявим мерките, когато сме готови, добави говорителят. 

Стремим се да помагаме на Украйна, но и да чуваме тревогите на засегнатите и да оценяваме доказателствата. Статистиката на ЕК се обновява постоянно по отношение на вноса на земеделски стоки от Украйна, посочи говорителят.

Преди дни комисията съобщи, че ще предложи тази седмица търговски мерки, които в голяма степен взимат предвид опасенията на земеделците от няколко страни от ЕС по повод вноса на селскостопански стоки от Украйна. Това съобщение бе предшествано от общо писмо от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които настояха за въвеждане на тарифни квоти за по-голямата част от украинския земеделски внос.

Помощ за производителите на царевица в Полша

В петък (19 януари) ЕК одобри полска схема на стойност около 230 милиона евро (1 милиард PLN) за подкрепа на сектора за производство на царевица в контекста на войната на Русия срещу Украйна. Схемата беше одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ при кризи и преход , приета от Комисията на 9 март 2023 г. и изменена на 20 ноември 2023 г. , в подкрепа на мерки в сектори, които са ключови за ускоряване на зеления преход и намаляване на зависимостите от горива.

Съгласно схемата помощта ще се състои в ограничени количества помощ под формата на директни безвъзмездни средства . Мярката ще бъде отворена за производители на царевица, които са изложени на риск от загуба на финансова ликвидност поради затрудненията на селскостопанския пазар, провокирани от войната на Русия срещу Украйна.

По-специално, съгласно полската схема , помощта няма да надвишава 280 000 евро на бенефициер, и ще бъде предоставена не по-късно от 30 юни 2024 г.

Leave a Comment