Йордан Кръстанов за срещата в МС: Снощи обърнахме неща. Няма да разпределяме определен бюджет, а ние ще кажем какъв да е той

Тричасовата среща в Министерския съвет снощи между представители на браншови организации в Българската аграрна камара и членове на правителство, начело с акад. Денков, бе коментирана накратко пред журналисти след края ѝ. За повече подробности потърсихме един от участниците в срещата – Йордан Кръстанов, председател на асоциацията на оранжерийните производители, който също така е и депутат в настоящия парламент.

Ето какво разказа той:

Всички сектори, които са били подпомагани по украинската помощ, ще получат помощ и тази година

Йордан Кръстанов, председател на УС на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП)

Йордан Кръстанов
  • Г-н Кръстанов, при срещата с премиера, земеделския министър и заместник-финансовите министри, разбрахте ли какъв бюджет може да бъде определен за тазгодишната схема за украинска помощ, така че да има средства и за сектор Зърнопроизводство?

Не. Но ние обърнахме процеса. Създадохме работни групи между браншовите организации и Министерството на земеделието и храните. Тяхната задача ще е да обосноват нуждата от подпомагане и ставките в секторите, за да може, когато отново се върнем на масата на преговорите при премиера идната седмица, да подпишем споразумение.

  • Това е по-добрият вариант за земеделците?

По-добър е, защото така ще постигнем взаимни ползи без протести.

  • Стана ли дума за тавана по схемата за преодоляване на негативното икономическо въздействие на войната в Украйна? Ще бъде ли намерен начин по-големите стопанства, които достигнаха тавана миналата година, също да получат подпомагане?

По тавана от 280 000 евро нищо не може да се направи. Няма как да бъде преодолян. Миналата година от министерството са направили няколко опита за отпадане на лимита. Успяха да увеличат с 30 000 евро максималния размер. Безпредметно беше да повдигаме въпроса. Все повече хора ще постигат тавана и все по-малък бюджет ще е необходим.

  • Това означава, че отварянето на украинската помощ ще помогне най-вече на зърнопроизводителите, които досега не са участвали в подпомагането, нали?

По-едрите земеделци бързо ще постигнат тавана, още с първото плащане. Но по принцип говорим за бюджет за зърнопроизводителите, който е извън бюджета, предназначен за останалите сектори. Работните групи ще се занимаят именно с това колко производители от всеки сектор могат да участват в подпомагането, тъй като все още не са достигнали 280 000 евро. Зърнопроизводителите пък са се насочили към ставка от 20 лева на декар за пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица. Те вече имат сериозна необходимост от подпомагане и ние ги подкрепяме.

  • След снощната среща имаше коментар, че по схемата за украинската помощ няма да се раздават пари „на калпак“, а само на тези, които имат нужда. Така ли ще бъде?

Не, това е изключено. Украинската помощ ще се получава от всички, които и досега са били подкрепяни по нея, стига да не са достигнали тавана. Тази помощ е за оцеляване. Тя е да покрие по-високите разходи, причинени и насложени от войната. Това обяснихме на премиера. Това е временна помощ и няма как някой сектор да бъде изваден от нея, тъй като войната засегна всички с по-скъп бензин, скъп газ, скъпи торове и препарати, висока цена на труда и т.н.

  • Какво обсъждахте по темата за либерализацията на търговията с Украйна?

Националната позиция е „против“. Доколкото разбрах, преговорите ще са по-скоро за регулиране на вноса с квоти, за транзитни коридори. Квотите ще бъдат месечни и при слънчогледа ще са съобразени с нуждите на преработвателните предприятия. Министър Вътев каза, че засега вносът е вкаран в рамки, макар че винаги ще има хора, които се опитват да хитруват.

  • Има ли нещо, което пропускам?

Не, това е важното. Радвам се, че обърнахме нещата да убедим министър-председателя от нуждата от това подпомагане и той да съдества да получим средства.

  • Разбра ли се за какво са тези допълнителни 500 милиона лева в МЗХ тази година?

Премиерът поиска от министър Вътев да покаже как са разпределени тези средства. Стана ясно, че от тях 130 милиона лева могат да се заделят за украинската помощ. Те обаче са недостатъчни.

  • Финансовият министър Асен Василев не присъстваше на срещата. Разбра ли се защо?

Не, не беше коментирано. Но според мен нямаше смисъл той да идва при положение, че ние не сме готови с исканията си. Премиерът така постави въпроса: Ние трябва да сме направили всички сметки и тогава да убеждаваме финансовия министър какви средства да бъдат отпуснати.

Leave a Comment