Общонационален фермерски протест в Полша заради Зелената сделка и вноса от Украйна

Към 170 пътища ще бъдат блокирани между 12 и 14 часа

Общонационален земеделски протест започва днес в Полша. Организаторите прогнозират, че в сряда пътищата ще бъдат блокирани на поне 170 места. Те подчертават, че в кампанията участват не само най-важните земеделски съюзи, но и други участници спонтанно се включват в нея. Протестът ще продължи от 12.00 до 14.00 часа, но прекъсванията на пътя може да започнат и по-рано, пише полското издание Farmer.pl.

Полските фермери се противопоставят на въвеждането на Зелената сделка и притока на стоки от Украйна.

„Полското селско стопанство се унищожава от Зелената сделка и екосхемите, бюрократичните процедури, наложени от Европейския съюз. Те се влошават от наводнението от зърно и други хранителни продукти, внасяни безмитно от Украйна“, посочват организаторите на протеста.

И още: „Липсват ни търговия и преработка, без които земеделието не може да бъде икономически жизнеспособно. Става въпрос и за субсидиите за земеделски горива“.

Не само най-важните земеделски съюзи участват в акцията днес, но и други участници спонтанно се присъединяват към нея. Всичко се координира от фермери от Западнопоморското войводство , които първи са поели инициативата за стачка, определили са датата и са призовали фермерите да се присъединят. Те са създали карта на стачките в цялата страна. Според тях местата, където ще се проведе протестът, са 172. 

Leave a Comment