Колегите все още не виждат, че светлина в тунела няма

Разговаряме със Светослав Русалов, зърнопроизводител от Пловдив, за борсовия пазар, загубите и задълженията на сектора, очакваната подкрепа от държавата и … Нямаше как да не го попитаме за реакцията на Българската агрохранителна камара след срещата на Българската аграрна камара с премиера акад. Николай Денков на 22 януари.

Прочети още:

Йордан Кръстанов за срещата в МС: Снощи обърнахме неща. Няма да разпределяме определен бюджет, а ние ще кажем какъв да е той

Лош знак за обществото е непочтеното поведение на Българската агрохранителна камара

Светослав Русалов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (2016-2018 г.) и член на УС на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив

  • Г-н Русалов, обявените 20 лева за декар – подкрепата, която поиска НАЗ от държавата, достатъчна ли е?

Не може да се отговори еднозначно, защото за всяко едно стопанство себестойността е различна. Моята загуба на годишна база например е доста над 20 лева – 80 лева е. Това е цялостният финансов резултат за годината.

  • Как ще използвате помощта, която очаквате да получите?

Започват активните мероприятия в нашия сектор. Най-напред предстои торенето, а след това хербицидните пръскания при пшеница, после идва пролетната кампания със засяване на пролетните култури – царевица и слънчоглед.

  • Има ли много задлъжнели на доставчиците зърнопроизводители?

Чувам, че се говори за 40% междуфирмена задлъжнялост. Аз разговарям с фирмите представители и вносители на торове, продукти за растителна защита, семена … Всички казват, че имат да взимат пари от земеделците.

  • При това положение тези фирми ще продължат ли да кредитират със стоки тези, които още не са си върнали предишни задължения?

Все още имат доверие. Усещам ги, че ще дават, но това ще престане. Очертава се, че 2024 г. ще бъде същата като 2023 г. Индикациите за новите изкупни цени са, че те ще бъдат дори по-ниски, а това означава масови фалити.

  • Дано да не сте прав!

Да не съм, но то вече се вижда. Ако миналата година сме успели да преглътнем загубите, то тази година при същите или по-големи загуби сме обречени на фалити. Колегите не могат да го видят, защото още не са „огладнели“ толкова много. Но когато разберат, че няма светлина в тунела …

  • Защо все пак зърнените пазари се сринаха? Едва ли причината е войната в Украйна.

Причините са комплексни. Една от тях е, че се получи световно свръхпроизводство заради реколтите на Аржентина, Бразилия, Австралия. Дори и Индия се намеси на пазара. Руснаците имат свръхпроизводство две поредни години. Това голямо предлагане плъзна борсовите цени надолу.

  • Не виждате ли нещо добро в това да има две земеделски камари, които да се надпреварват? И критикуват също така.

Разбира се, че в една държава трябва да има една камара. Така няма да се стига до сегашната ситуация, в която едната камара завижда на другата и започва разединението. Това пожелание, което бе изказал Живко Живков – „Нека да се обединяваме, а да не се разделяме“, виждаме, че се отдалечава от действителността. Основната причина е липсата на закон. Втората основа е нашето самосъзнание. Когато една асоциация се бори да защити своя сектор и тази асоциация е член на камара, е естествено тя да бъде подкрепена и от другите членове в камарата. Виждаме, че има диалог, чуваемост, напредък и посока, така че да бъде подпомогнат даден сектор. Но в същото време получаваме сериозен отпор от другата земеделска камара и нейните и членове. Това не е нормално и не е почтено.

  • Наблюдаваме, че обществото в по-голямата си част подкрепя исканията ви …

В момента – да. Но ако продължи отпора от колеги, това няма да е добър знак.

  • За тях?

Не мисля. Това ще е негативен сигнал за цялото земеделие в очите на обществото.

Leave a Comment