Васил Грудев пита защо МЗХ не работи за инвестиции в пристанища за износ на аграрна продукция

„Земеделският бранш е изнервен, защото вижда, че кризата няма да си тръгне и някой ще плати цената, изразена в много фалити„. Дори сигурният и стабилен гръбнак на земеделието ни – зърнопроизводството, се намира в сериозна криза. Това заяви тази сутрин пред БНР Васил Грудев, бивш директор на ДФ „Земеделие“ и бивш служебен министър на земеделието. По думите му „нашата лодка (земеделието – б.р.) се движи в бурни води, без посока и без капитан“.

Васил Грудев в Пловдив Архивна снимка на Агро Пловдив

Грудев попита защо България не се възползва от подкрепата на Европейската комисия за изграждане на инфраструктура – пристанища по Дунав и Черно море, жп и и пътна инфраструктура, за да осигури коридори за транзит на украинско зърно, чрез които също така ще може да се изнася и българска продукция. Той даде пример с Румъния, която инвестира в ново пристанище на Черно море. „Никой в министерството не работи по подобна тема“, каза Васил Грудев.

Прочети още:

До 10 млн. евро ще получат румънски компании при пристанища за осигуряване на експортен път от Украйна

Според него дори да затворим границите си за украински стоки, те така или иначе са изместили и ще продължат да изместват България от международни пазари, на които преди сме изнасяли.

Васил Грудев посочва, че следващата ОСП трябва да бъде написана с ясното съзнание, че Украйна ще участва в нея. Точно затова политиката би претърпяла абсолютен крах ако продължи да доразвива директните плащания. Запазвайки същия финансов инструментариум, ОСП вече ще удари много от старите европейски страни с намаление на парите, които те биха получили. И то много сериозно намаление.“

Leave a Comment