ЕК предложи да бъде удължен с година безквотния и безмитен внос от Украйна

Само за вноса на птиче месо, яйца и захар ще има лимит (аварийни спирачки) в ЕС

Годишният внос от Украйна до октомври 2023 г. е за 24,3 млрд. евро, а от Молдова за 2022 г. е за 2,4 млрд.

Днес Комисията предложи да поднови суспендирането на вносните мита и квотите върху украинския износ за ЕС за още една година, като същевременно засили защитата на чувствителните селскостопански продукти от ЕС.

Това се прави в съответствие с ангажиментите на ЕС да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо .

Тези автономни търговски мерки (АТМ) са в сила от юни 2022 г. и са ключов стълб на непоколебимата подкрепа на ЕС за Украйна и нейната икономика, се посочва в съобщението. Мерките помагат за облекчаване на трудната ситуация, пред която са изправени украинските производители и износители в резултат на непредизвиканата и неоправдана агресивна война на Русия.

Мерките също така отчитат чувствителността на земеделските стопани в ЕС и други заинтересовани страни. За тази цел и като се има предвид значителното увеличение на вноса на някои селскостопански продукти от Украйна в ЕС през 2022 г. и 2023 г., обновените АТМ съдържат засилен защитен механизъм. Това гарантира, че могат да бъдат предприети бързи коригиращи действия в случай на значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави-членки.

За най-чувствителните продукти – птиче месо, яйца и захар – се предвижда аварийна спирачка , която би стабилизирала вноса при средните обеми на внос през 2022 г. и 2023 г. Това означава, че ако вносът на тези продукти надвишава тези обеми, митата ще бъдат наложени отново, за да се гарантира че обемите на вноса не надвишават значително тези от предходни години.

Успоредно с това Комисията предлага да се поднови с още една година суспендирането на всички оставащи мита върху молдовския внос, които са в сила от юли 2022 г.

Следващи стъпки

Сега предложенията ще бъдат разгледани от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз. Целта е да се осигури безпроблемен преход от сегашния режим на банкоматите към новия до момента, в който текущите режими изтекат на 5 юни 2024 г. за Украйна и 24 юли 2024 г. за Молдова.

Заден план

Общият внос на ЕС от Украйна възлиза на 24,3 милиарда евро през 12-те месеца до октомври 2023 г. в сравнение с предвоенните нива през 2021 г. от 24 милиарда евро.

Едностранни и временни по своята същност, АТМ значително разширяват обхвата на либерализацията на тарифите в рамките на задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия между ЕС и Украйна, като спират всички неизплатени мита, квоти и защитни мерки за украинския внос в момент на нужда от Украйна. Успоредно с това ЕС и Украйна продължават дискусиите за по-нататъшна постоянна и реципрочна либерализация на митата съгласно член 29 от Споразумението за асоцииране ЕС-Украйна.

АТМ за Молдова са в сила от 25 юли 2022 г. Износът на Молдова за останалия свят пострада от военната агресия на Русия срещу Украйна, тъй като често разчиташе на транзит през украинска територия и украинска инфраструктура. АТМ подпомогнаха усилията на Молдова да преориентира износа през ЕС . Като цяло износът от Молдова за ЕС се увеличи от 1,8 милиарда евро през 2021 г. на 2,6 милиарда евро през 2022 г.

Сега Комисията предлага да се поднови суспендирането на всички мита върху вноса от Молдова с още една година. Това на практика означава, че износът на седем селскостопански продукта от Молдова, които са предмет на тарифни квоти, ще продължи да бъде напълно либерализиран: домати, чесън, десертно грозде, ябълки, череши, сливи и гроздов сок.

Leave a Comment