МЗХ предлага на зърнопроизводителите таван от 300 000 лева

Ако преговорите в петък или събота не протекат според нашите искания, излизаме на протест, заяви Людмил Работов

Производителите на пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица ще могат за получат максимум 300 000 лева подпомагане по така наречената украинска помощ. Това е предложило на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Министерството на земеделието вчера.

Людмил Работов в началото на протеста през септември 23 г.

Средствата ще са за максимум 20 000 декара в стопанство, тъй като според схемата първо ще се плати по 20 лева на декар за 1 до 10 000 дка земя, а за горницата от 10 001 до 20 000 лева ставката ще е 10 лева на декар.

Това разказа Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив, след извънредното заседание на НАЗ днес.

Модулираната ставка от 20 и 10 лева/дка означава, че зърнопроизводителните стопанства няма да могат да получат максимума, допустим по държавната помощ, който е 280 000 евро.

Причината е в липсата на извънредни средства в хазната.

Има два проблема в това предложение, посочи Работов. Първият е, че подпомагането е твърде малко на фона на огромните загуби, които секторът търпи. (Според председателя на НАЗ Илия Проданов общата загуба на зърнопроизводителите е 2,4 млрд. лева – прочети тук.) Вторият е в предложението въпросните 20 и 10 лева на декар да се изплатят разсрочено във времето.

„На нас тези средства ни трябват колкото е възможно по-скоро, тъй като ни предстоят торене, сеитба на пролетниците и провеждане на растително-защитни мероприятия“, каза председателят на пловдивския съюз.

Той обърна внимание, че помощта при всички положение ще бъде обложена с данък – така, както се случва всяка година, което намалява абсолютната ѝ стойност.

В петък или в събота предстоят окончателните преговори на НАЗ с премиера акад. Николай Денков, финансовия министър Асен Василев и земеделския министър Кирил Вътев.

От тези преговори зависи дали ще излезем на протест следващата седмица, обясни Работов. Той добави, че зърнопроизводителите са готови много бързо да се организират, ако не получат подпомагане, защото вече са на ръба.

Leave a Comment