Празнуваме църковния празник свети Трифон

Българската православна църква почита днес свети Трифон, а народът нарича празника Трифон Зарезан или Ден на лозаря. От години обаче той се отбелязва по-масово на 14 февруари по григорианския календар, когато е и Денят на влюбените. Трифон Зарезан се чества от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите.

Днес земеделският министър Кирил Вътев ще зареже лозята на Троянския манастир в духа на традицията.

Св. Трифон е мъченик, светец-лечител. Той е живял през 3 век в  малоазийската област Фригия, Римската империя. С вярата си към Исус Христос е успял да излекува от душевно заболяване императорската дъщеря Гордиана. Следващият император обаче го подлага на мъчения, след които светецът е обезглавен, когато е бил на около 30 години.

Празникът на свети Трифон е обвързван и с много народни обичаи. Традицията повелявала стопанката да стане рано сутрин и да омеси и опече обреден хляб, украсен с лозово листо, както и кокошка, пълнена с ориз.

На лозето стопанинът се прекръства и отрязва три пръчки от три корена. От пръчките се прави венец и се закичва върху калпака, а корените се поливат с вино и светена вода. След това между най-достойните мъже се избира „Цар на лозята“.

„Царят“ е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Там спират пред всяка къща.

Leave a Comment